Preskočite na glavni sadržaj

Dvije premijere za kraj sezone Teatra &TD

Kraj izvedbene sezone zagrebački Teatar &TD obilježit će premijerama predstave 'Fantom Planinšak' Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo u četvrtak, 25. lipnja i projekta '#everythingyouneedtoknow: As seen on TV' plesne umjetnice Ine Sladić u nedjelju, 28. lipnja.
vrijeme: 25.06.2015.
mjesto: Bristol, UK
url: http://bonobostudio.hr/
Kako se ističe u najavi, oba su projekta dio festivala Perforacije, a dok je prva premijera "sablasnog karaktera", druga se bavi utjecajem društvenih mreža na suvremeni život.

Najavljena kao glazbeno-scenski spektakl, predstava "Fantom Planinšak" nastavak je dokumentarističke trilogije D.B. Indoša i Tanje Vrvilo o austrougarskim revolucijama "Svaka revolucija je bacanje kocke" u sklopu koje su u razdoblju od 2010. do 2014. izvedene tri povezane predstave - "Cefas", "Američki atentator" i "Tosca 914" o trojici atentatora u Hrvatskoj u vrijeme Austro-Ugarske u razdoblju 1912.-1914.

Predstave su proizašle iz posljednjeg rukopisa povjesničara Josipa Horvata o pobuni omladine uoči Prvog svjetskog rata, izvornog naslova "Četvorica atentatora".

"U slučaju 'Planinšak' postavlja se pitanje je li to uopće bio pokušaj atentata ili se radilo o samoubojstvu atentatom i slobodnim padom koje se dogodilo na noćnoj plinskoj svjetiljci preko puta Banskih dvora na Markovu trgu 1912., početkom studenoga", stoji u najavi.

Slučaj četvrtog atentatora pokušat će rasvijetliti izvođači Vilim Matula, Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš. Za glazbu su odgovorni Ivan Bilosnić Bic (gitara) i Nino Prišuta (bas), filmski dio potpisuju Gaetano Liberti, Luciano Perez Savoy i Michael Szekelyhidi, ton je oblikovao Hrvoje Nikšić, a svjetlo Damir Kruhak.

Projekt su podržali Ministarstvo kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, te Zaklada Kultura nova.

Autorski projekt "#everythingyouneedtoknow: As seen on TV", umjetnice Ine Sladić inspiriran je tekstom "The camera loves you" suvremenog britanskog scenarista Martina Crimpa.

U njemu autorica propitkuje nemogućnost empatije pojedinaca u kontekstu tzv. društva spektakla, u kojem je istinska empatija zamijenjena iluzijom i simulacijom kontakta kroz različite medijske tehnologije.

Polazeći od premise da "nema publike bez izvođača", autorica pokušava suptilno manipulirati publikom simultano koristeći medije video umjetnosti, zvuka i žive izvedbe. "Bombardirajući" gledatelje sadržajima, Sladić nastoji u njima inducirati reakciju - prelazak iz pasivne gledateljske u neki oblik aktivne pozicije.

"Propitkujući našu potrebu za spasom od tjeskobe našeg stoljeća, ta je predstava na kraju zapravo samo trailer za spektakl koji se nikada neće dogoditi. Ili vi samo mislite da neće, a on se zapravo odvija pred vašim očima", stoji u najavi.

Izvođači su Petar Banda i Ina Sladić, glazbu i sound potpisuje Popsimonova, a scenografiju i kostimografiju Sladić i Dora Đurkesac.

Projekt je realiziran u koprodukciji DOMINO-a, LAB &TD-a i Dirty Dollhousea.

(Hina)