Preskočite na glavni sadržaj

'Parisian Nightmares' Stipana Tadića u Umagu

Nakon Zagreba, Stipan Tadić, u petak, 19. lipnja, u 11 sati, u Muzeju grada Umaga, u sklopu festivala Indirekt, predstavlja svoj prvi strip 'Parisian Nightmares'.
vrijeme: 19.06.2015. 11,00
mjesto: Ičići, Croatia
url: http://www.liburniafilmfestival.com/
Strip Parisian Nightmares u produkciji i izdanju HDLU-a nastao je kao direktna posljedica Tadićeva boravka u Parizu na HDLU-ovoj rezidenciji u Cité Internationale des Arts prije dvije godine.

U tri tjedna boravka u Parizu Tadić je odlučio napraviti odmak od slikarstva te se intenzivnije fokusirati na svoju strip karijeru i baš sve što mu se tamo događalo dokumentirati crtežom i pratećim komentarima.

Njegov stripovski autorski angažman traje već nekoliko godina, tijekom kojih na svom Facebook profilu manje ili više redovno objavljuje. Skice i crteže prate prikladni tekstovi namjerno pogrešnog i smiješnog engleskog. Radi se o humorističnom pristupu i talentu za spretan i duhovit spoj slike i priče, koji će ovim ‘pravim’ stripom (konačno) nadići uži krug Stipanovih prijatelja i pratitelja.

Crtačkim bilježenjem Stipan, kako sam navodi, ovdje komentira svakodnevicu koja može biti jednako mučna, kako u Parizu tako i u Zagrebu te banalizira utopističko shvaćanje turizma i putovanja.

U predgovoru izložbe kustosica Tea Hatadi, voditeljica Galerije PM u HDLU-u, koja nakon izložbe u PM-u kustoski stoji i iza ovog projekta, ističe; “Stipan se, kao osoba i kao umjetnik, rijetko suspreže od iskrenosti te ni u jednom trenutnu nećete naići na autocenzuru ili na duboka promišljanja o tome kako nešto napraviti i kako postupiti. Upravo iz tih razloga već nakon uvodnih Stipanovih rečenica nećete moći ispustiti ovaj strip iz ruke, jer je prirodan i pitak, nije opterećen s onim što će biti već s onim što jest. Životni apsurdi, humor i identiteti utkani u priču čine jednu crticu iz aktivnog života ovog mladog umjetnika koji ne pušta da promislimo već da upijamo bez razmišljanja jer sve je zabilježeno kroz kadrove koji su pred Vama'.