Preskočite na glavni sadržaj

Nermin Duraković / Sjevernjačka inzularnost

Danas, 15. lipnja, u 20 sati, u zagrebačkom Institutu za suvremenu umjetnost, otvara se izložba Nermina Durakovića 'Sjevernjačka inzularnost'. Izložba ostaje otvorena do 11. srpnja.
vrijeme: 15.06.2015. 20,00
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20
url: https://hr-hr.facebook.com/ICA.Zagreb
'Autor iznosi svoje viđenje na aktualne politike u suvremenim zapadnim demokracijama gdje koncepcija azila počiva na deklarativnoj političkoj korektnosti, ostavljajući po strani socijalizacijske potrebe novih članova zajednice. U zamjenu za jednake, normalne, bolje uvjete života, ostaju u osami, prepušteni kovčegu donešenih strepnji i novozatečenih neizvjesnosti. Otud i posezanje za pojmom inzularnosti kao krajnje instance izoliranosti, u ovom slučaju čitane kao izopćenost. iz teksta Jeppea Wedela - Brandta


Riječ inzularnost* sinonim je za nepoznavanje drugih i drugačijih kultura, ideja ili ljudi, onoga što je izvan granica našeg iskustva. To je također i sinonim za izolirano stanje otoka.

Inzularnost je vrlo prikladna riječ za oblik ljudske neukosti koja se očituje na strukturnoj, institucionalnoj i osobnoj ljudskoj razini, a koja je danas prisutna u društvima sjeverne Europe – premda nije ograničena samo na njih.

Ovaj oblik ljudske inzularnosti, ili bolje rečeno, društveno-političkog stanja u Danskoj, polazište je, ali i žarište, umjetničkog rada likovnog umjetnika Nermina Durakovića tijekom proteklih deset godina. U svojoj umjetničkoj praksi Duraković se bavi prostorima, fizičkim okruženjem i psihičkim stanjima što sačinjavaju dio života ljudi koji žele početi ispočetka u toj zemlji. Radovi na izložbi sastoje se od instalacija koje spajaju video, animaciju i zvuk. Daju obličje neravnoteži te uprizoruju ljudska stanja koja nisu dio medijskih izvještaja ili priča namijenjenih javnosti, ali koja su sveprisutna u danskom društvu. Ova izložba govori o stvarnim slojevima onoga što danski povjesničar kulture Jeppe Wedel - Brandt naziva „poviješću nacionalizma i ljudske degradacije'.

* inzularnost imenica
1 nepoznavanje ili nedostatak zanimanja za kulture, ideje ili ljude koji su izvan granica vlastitog iskustva: primjer britanske inzularnosti
• manjak kontakta s drugim ljudima: sputavajuća inzularnost dječjeg postojanja.
2 stanje otoka: dokazao je inzularnost Van Diemenove zemlje otplovivši je 1798. godine.

Nermin Duraković (1979) je likovni umjetnik koji živi u Kopenhagenu, Danska. Rođen je u bivšoj Jugoslaviji, danas Bosna i Hercegovina. 2005 diplomirao je sa Funen Academy of Fine Arts u Danskoj, izlagao je u muzejima i galerijama u Danskoj i inozemstvu. Paralelno sa svojim umjetničkim djelovanjem, pokretač je većeg broja društvenih inicijativa sa socio-političkom i kulturno mobilizirajućom agendom.

Izložba je organizirana uz pomoć i suradnju autora i MMSU - Muzeja Moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci