nagrada

'Od zrna do slike' Branka Ištvančića nagrađen u Rumunjskoj


vrijeme: 17.07.2013.
mjesto: Rumunjska; Zlatna

Dokumentarni film 'Od zrna do slike' redatelja Branka Ištvančića osvojio je nagradu za najbolji film na Međunarodnom festivalu etnografskog filma koji se održavao od 14. do 16. lipnja ove godine u mjestu Zlatna u Rumunjskoj.

Dokumentarni film 'Od zrna do slike' istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na osamljenost pripadnika hrvatske zajednice u Vojvodini i potiče potrebu obnavljanja ove vještine i kulturne baštine koja postupno nestaje. Od zrna do slike nedavno je nagrađen u Los Angelesu te na Festivalu hrvatskih vjerskih filmova u Trsatu.

Međunarodni festival etnografskog filma održavao se od 14. do 16. lipnja, a kao jedini etnografski filmski festival u Rumunjskoj pomaže u izgradnji i educiranju nezavisnog filmskog stvaralaštva, otkrivanju novih talenata i promicanju razmjene kulturnih vrijednosti s drugim zemljama.

Izvor: HAVC

(R.P.B., 17.07.2013)