Preskočite na glavni sadržaj

Guenter Berghaus na predavanju o Kazalištu Bauhausa u MSU

Guenter Berghaus, jedan od najistaknutijih svjetskih stručnjaka za kazalište Bauhausa, futurizam i povijesne avangarde, održat će u četvrtak, 11. lipnja, u Dvorani Gorgona, MSU predavanje 'Kazalište Bauhausa - Oskar Schlemmer, njegovi studenti i sljedbenici', u sklopu izložbe 'Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse'.
vrijeme: 11.06.2015. 18,00
mjesto: Vancouver, Canada
url: http://www.dancingontheedge.org/
Kao uvod u predavanje prikazat će se kratkometražni dokumentarac "Oskar Schlemmer: Gestualni ples", nastao u produkciji Sveučilišta Bristol, na kojem je Berghaus viši znanstveni istraživač. Prvi dio filma pokriva temu Bauhausa, kazališne radionice i načina Schlemmerova rada, a u drugom se, prema scenografskim skicama samog autora, rekonstruira njegovo plesno kazalište.
 
Na predavanju će govoriti o temeljnim ciljevima i načelima Bauhausa, njihovoj primjeni u kazališnoj radionici koju je vodio Oskar Schlemmer, kazališnim predstavama koje su izvodili studenti Bauhausa te o tome kako su ti eksperimenti utjecali na reformatore kazališta u 20. stoljeću.
 
U prvom razdoblju djelovanja Bauhausa u Weimaru školu je vodila skupina umjetnika čiji se umjetnički program zasnivao na ekspresionisitičikim načelima, što se između 1923. i 1925. nadomješta racionalnijim konceptima. Kada je 1925. Bauhaus preselio u Dessau, nastupilo je razdoblje tehnologije i estetike materijala, koje se poklopilo s općim trendom Nove objektivnosti u umjetnosti tog vremena, stoji u najavi MSU-a.
 
Novi program Bauhausa podučavao je studente analizi elementarnih komponenti umjetničkih oblika i vrsti, razumijevanju njihovih materijalnih karakteristika i razvijanju novih estetskih formi koje su uslijedile iz toga, dodaje se.
 
Guenter Berghaus viši je znanstveni istraživač na Sveučilištu Bristol, gostujući profesor na Sveučilištu Brown i na Državnom sveučilištu Rio de Janeiro. Organizator je važnih međunarodnih konferencija, a za svoja istraživanja je diljem svijeta nagrađivan. Objavio je dvadesetak knjiga o kazalištu i dramskim umjetnostima, povijesti umjetnosti i kulturnoj politici. U posljednje vrijeme fokusira se na futurizam i urednik je publikacija na tu temu. Predavanje će održati na engleskom jeziku, a ulaz slobodan.
 
Izložba "Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse", s više od tri stotine slika, grafika, crteža, objekata, arhitektonskih nacrta, maketa, tekstila, namještaja, fotografija i filma, predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na Bauhausu, a potječu iz Hrvatske - Otti Berger, Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, te regije, August Černigoj iz Slovenije i Selman Selmanagić iz BiH.
 
Osim njihovih radova, posjetitelji će na toj izložbi do 26. srpnja u MSU, moći razgledati, i djela njihovih profesora, glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice, Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Laszla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera.
(Hina)