Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Motel Trogir / Turizam u socijalizmu i nakon njega'

Izložba 'Motel Trogir / Turizam u socijalizmu i nakon njega'
Izložba pod nazivom 'Motel Trogir / Turizam u socijalizmu i nakon njega' otvara se u srijedu, 10. lipnja, s početkom u 21 sat, u Muzeju grada Trogira  - Galeriji Cate Dujšin Ribar. Predstavljanje knjige, koja je polazište za cijelu izložbu te razgovor s kustosom izložbe i autorom knjige Michaelom Zinganelom održava se isti dan, 20, 30 sati. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja.
vrijeme: 10.06.2015. 20,30
mjesto: Trogir; Muzej grada Trogira, Gradska vrata 4
url: http://muzejgradatrogira.blogspot.com
Izložba  'Motel Trogir/Turizam u socijalizmu i nakon njega' jest pokušaj  povezivanja građanske inicijative za zaštitu jednog od najuspješnijih ostvarenja arhitekta Ivana Vitića, Motel Sljeme u Trogiru (1965), i šireg istraživanja transformacije modernističke turističke arhitekture na hrvatskoj obali koje su proveli Michael Zinganel, Maroje Mrduljaš i Norbert Mappes Niediek.

Ovakav okvir ima za cilj ponuditi bazu za slojevitije razumijevanje novije (hrvatske) prošlosti, praćenjem fizičke i simboličke transformacije pomno planiranog izgrađenog (turističkog) okoliša to jest njegov prijelaz iz jedne ekonomske i političke paradigme (samoupravnog socijalizma) u drugu (tržišni kapitalizam). Izložba stoga objašnjava širi kontekst nastanka te nasljeđa Motela Sljeme u Trogiru, jednom važnog, ekonomskog i kulturnog dobra za turiste i lokalno stanovništvo, istovremeno pozivajući na razmišljanje o njegovoj budućoj namjeni.
 
Partneri projekta: Udruga za suvremene umjetničke prakse - Slobodne veze i 'Radovan' Društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira