Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija sezonu zatvara Mahlerom

Niz od ukupno sedamdesetak vrhunskih glazbenih događanja protekle sezone Zagrebačke filharmonije zatvorit će, u petak navečer, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, koncert na kojemu će vodeći hrvatski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom glavnog gosta, dirigenta Leopolda Hagera, izvoditi djela Gustava Mahlera.
vrijeme: 05.06.2015.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.havc.hr/
Filharmoničari će pod Hagerovim ravnanjem izvesti popularnu Mahlerovu 1. Simfoniju, te "Pjesme putujućeg djetića" inkorporirane u simfoniju, u kojima će se orkestru pridružiti mladi bariton Ljubomir Puškarić, dobitnik Nagrade Zagrebačke filharmonije za mladog glazbenika godine.
 
Maestro Hager tim će koncertom obilježiti preko 40 godina suradnje s orkestrom Zagrebačke filharmonije, koji je desetljećima vodio na brojnim koncertima, da bi u sezoni 2012./2013. preuzeo i funkciju njegova glavnog gosta dirigenta.
 
U protekloj sezoni, orkestar Zagrebačke filharmonije sudjelovao je u 45 koncerata raspoređenih u tri tradicionalna koncertna ciklusa Zagrebačkih filharmoničara - Crveni, Bijeli i Plavi - čiji se broj, kada se uključe svi dodatni programi, gostovanja, besplatni koncerti i koncerti izvan programa, popeo na gotovo sedamdeset.
 
U njima su muziciranje Filharmoničara uveličala gostovanja svjetskih dirigentskih i solističkih zvijezda, među kojima su bili rusko-talijanski violinist Sergej Krylov, ruska pijanistica Lilya Zilberstein te srpski violinist Stefan Milenkovich, a 29. studenog 2014. u zagrebačkoj je Areni s Filharmonijom nastupio i proslavljeni talijanski tenor Andrea Bocelli.
 
Nastavljena je i suradnja s domaćim umjetnicima, pa su solističke koncerte imali, među ostalima, Ana Vidović na gitari, sopranistica Diana Haller, pijanist Aljoša Jurinić, saksofonist Lovro Merčep, bariton Ljubomir Puškarić kao i članovi Filharmonije, čelisti Jasen Chelfi i Smiljan Mrčela, te violinist Martin Draušnik.
 
Proteklu je sezonu obilježio i odabir novog šefa dirigenta, Austrijanca Davida Danzmayra, koji će iduće sezone, 2015./2016., preuzeti od Hagera funkciju glavnog gosta dirigenta, a za dirigentski pult u svojstvu šefa dirigenta stat će u sezoni 2016./2017. Danzmayr će biti prvi šef dirigent Zagrebačke filharmonije od smrti Vjekoslava Šuteja prije šest godina.
 
U protekloj sezoni Filharmonija se dodatno otvorila za svoju publiku, koja je tako mogla bez ograničenja nazočiti razgovorima o programu uoči svakog koncerta, koji su inače bili namijenjeni samo VIP gostima.
 
Održani su i brojni koncerti izvan pretplate u suradnji s Muzičkom akademijom, Hrvatskom glazbenom mladeži i Dvoranom Vatroslava Lisinskog, humanitarni koncerti, kao i tradicionalni Filharmonijski bal 30. prosinca, koji je u protekloj sezoni uveličao nastup mezzosopranistice Diane Haller.
 
Odličnu su posjećenost imali i koncerti u povodu 125. obljetnice rođenja zvijezde nijemog filma Charlieja Chaplina i stote obljetnice nastanka njegova lika Skitnice, kada je Zagrebačka filharmonija nastupila u Kinu Europi kao glazbena pratnja projekcijama Chaplinova kultnog nijemog filma "Cirkus".
 
Kao veliko finale uspješne sezone, Filharmoničari su u subotu 30. svibnja nastupili pod vedrim zagrebačkim nebom u Parku dr. Franje Tuđmana, gdje su u povodu Dana grada Zagreba za brojne Zagrepčane i Zagrepčanke izveli "Carminu Buranu" Carla Orffa.
 
Bogat program u obljetničkoj godini
 
Za sve ljubitelje dobre glazbe, Zagrebačka filharmonija najavila je bogat program događanja i u sljedećoj sezoni, u kojoj orkestar obilježava 145 godina postojanja.
 
Tri tradicionalna ciklusa - Crveni, Bijeli i Plavi – donijet će u sezoni 2015./2016. četrdeset koncertnih premijera i atraktivan glazbeni program. Najavljen je nastavak suradnje s jednim od najvećih dirigenata današnjice Dimitrijem Kitajenkom, ali i s miljenikom zagrebačke publike Kazushijem Onom, koji će u Zagrebu dirigirati Mahlerovom 7. simfonijom.
 
U programu za iduću sezonu je i gostovanje trenutno najtraženijeg svjetskog flautista Emmanuela Pahuda, violinista Sergeja Krylova i violončelistice Monike Leskovar, a pred zagrebačkom će publikom nastupiti i pripadnici svjetske pijanističke elite Ruben Dalibaltayan, Christopher Park, Yeol Eum Son i Lisa Smirnova.
 
U suradnji s Kinom Europa, popularni Filmski ciklus u novoj će sezoni ponuditi hit naslove iz "tvornice filmova" legendarnog Bustera Keatona, a za djecu će biti prikazan i uz pratnju orkestra izveden film "Mališan" (The Kid) Charlieja Chaplina.
 
Program će obilovati djelima iz majstorskih pera najvećih skladatelja povijesti glazbe, pa će tako sezona 2015./2016. proteći u znaku Mozarta, Brahmsa, Beethovena, Mahlera, Dvoraka i Verdija.
(Hina)