Preskočite na glavni sadržaj

'Preobrazba' HNK Split gostuje u tri slovenska nacionalna kazališta

Dramska predstava 'Preobrazba' splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, od 4. do 6. lipnja, gostuje u Sloveniji gdje nastupa u sva tri tamošnja nacionalna kazališta- Mariboru, Ljubljani i Novoj Gorici.

mjesto: Maribor / Ljubljana / Nova Gorica
url: http://www.hnk-split.hr
Nakon uspješne razmjene Drame HNK s tri bosanskohercegovačka kazališta splitsko HNK ovom turnejom nastavlja program razmjena s nacionalnim kazalištima u drugim državama. Ovaj put na redu je Slovenija, koja ima tri nacionalna kazališta, a u sva tri predstavit će se Preobrazba u režiji Ivana Plazibata, koji je i autor dramatizacije slavne istoimene pripovijetke Franza Kafke. U mariborskom Slovenskom narodnom gledališču predstava je na programu 4. lipnja, sljedećeg dana splitski će glumci igrati u SNG Ljubljana, a trodnevna turneja završava 6. lipnja u SNG Nova Gorica.

Preobrazba je premijerno izvedena na Sceni 55 splitskog kazališta u ožujku 2012. i od tada je na matičnoj pozornici i na gostovanjima izvedena 52 puta. Za kreaciju glavne uloge činovnika Gregora Samse koji se 'jednog jutra probudio iz nemirnih snova', te otkrio 'da se u krevetu pretvorio u golemog kukca' Nikša Arčanin dobio je nagradu Ivo Fici kao najbolji mladi glumac na Festivalu glumca 2013. godine. Ostale uloge u komadu tumače Nikola Ivošević, Tajana Jovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić. Scenograf predstave je Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, skladatelj scenske glazbe Gordan Tudor, dok je scenski pokret kreirala Maja Marjančić.

Kao i ostvarena suradnja s bosanskohercegovačkim kazalištima i ova je koncipirana na principu reciprociteta, pa će tri nacionalne slovenske Drame sa svojim ponajboljim produkcijama gostovati na pozornici splitskog HNK. Poludjela lokomotiva u režiji Jerneja Lorencija i produkciji ljubljanske nacionalne drame, na Borštnikovom srečanju 2013. proglašena najboljom slovenskom predstavom, već je gostovala na zatvaranju ovogodišnjih Marulićevih dana. U sljedećoj sezoni u Splitu će gostovati predstava mariborskog SNG-a John Gabriel Borkman Henrika Ibsena u režiji Mateje Koležnik koja je na slovenskom nacionalnom kazališnom festivalu dobila nagradu za najbolju režiju, te Tartuffe SNG-a iz Nove Gorice u režiji Vite Taufera, još jednog redatelja poznatog splitskoj publici.