Preskočite na glavni sadržaj

Povjesničari umjetnosti primili nagrade struke R. Ivančević

Povjesničari umjetnosti primili su u srijedu na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt visoka priznanja struke za prošlu godinu - Nagradu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) 'Radovan Ivančević', utemeljenu u spomen na istaknutoga hrvatskog povjesničara umjetnosti Radovana Ivančevića, kojom je za životno djela nagrađena Željka Čorak, a laureati godišnjih nagrada su Damir Tulić i Nina Kudiš.
mjesto: Zagreb; MUO
url: http://www.dpuh.hr
Struka je poveljom nagradila Daniela Zeca, a studenti Marija Bunarđija, Matko Matija Marušić i Ana-Maria Milčić primili su nagrade za najbolje studentske radove.

Za laureatkinju Željku Čorak, svečanost je, usprkos zakonitostima vremena, još uvijek prostor u kojemu struka pokazuje potrebu za stvarnošću koja je kontinuitet, poštovanje i apologija novoga, obnovljenog stvaralaštva, odnosno taj prostor i taj trenutak kojim se, istaknula je, odužujemo imenu Radovan Ivančević.

U riječima zahvale svima koje su obilježili njezin put povjesničarke umjetnosti i sazrijevanje na tome putu, Željka Čorak je posebice izdvojila neke osobe, među kojima su njezini profesori Grgo Gamulin i Milan Prelog. Istaknula je posebni utjecaj koji je na nju i njezine kolege ostavio profesor Prelog koji ih je, posvjedočila je, 'uronio u prostor 'između' i nikada nije vidio povijest umjetnosti kao specijalističku, specijaliziranu, disciplinu, nego ju je promatrao kulturološki'. Time je, dodala je, 'cijeli taj prostor između književnosti i likovnih umjetnosti koji je, eto nekako bio prostor moga života, zapravo najvećim dijelom zasluga profesora Preloga'.
 
Kad je pak riječ o njezinu kolegi i prijatelju profesoru Radovanu Ivančeviću, podsjetila je kako je Ivančević smatrao da je povijest umjetnosti struka savjesti i savjeta, a najznačajniji resurs koji Hrvatska ima, ili još ima, je prostor, ili kako bi to rekao profesor Milan Prelog "prostor-vrijeme". Istaknula je kako je Radovan Ivančević, boreći se za dostojanstvo toga prostora, osnaživao senzibilitet javnosti za prostor u kojemu živimo i u kojemu jesmo i kada jesmo, te je kritički reagirao na sve pojave bespoštednog devastiranja toga prostora-vremena.
 
Godišnje nagrade 'Radovan Ivančević' dobili su pak dr. Damir Tulić i dr. Nina Kudiš, oboje s Katedre za umjetnost ranoga novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci za knjigu 'Opatska riznica, katedrala i crkve grada Korčule', objavljenu u povodu 60. obljetnice otvaranja Opatske riznice sv. Marka u Korčuli (1954. -2014.) Tu je ustanovu osnovao posljednji korčulanski mitronosni opat don Ivo Matijaca kako bi iznimno bogatu korčulansku sakralnu baštinu predstavio široj javnosti.
 
Kako je podsjetio Tulić, prvi poticaj za izradu knjige dao je župnik don Frano Kuraja te je provedeno sustavno istraživanje u Korčuli i Veneciji, a rezultat toga istraživanja je knjiga koja je dosadašnje spoznaje proširila i upotpunila te dala niz novih spoznaja o brojnim umjetninama, te o do sada nepoznatim autorima. Najveći dio knjige posvećen je Opatskoj riznici sv. Marka, a jednako iscrpno prikazana je katedrala sv. Marka te njezin bogat inventar. U knjizi su predstavljene i bratovštinska crkva Svih Svetih, sv. Mihovila, kuća Bratovštine svetog Roka, crkva sv. Petra, crkva Gospina začeća - Gospojina, kapelica Gospe Snježne, crkva sv. Katarine, sv. Barbare, crkva Navještenja - Anuncijata, te crkve sv. Justine, sv. Luke, sv. Antuna Padovanskog, sv. Liberana te crkva Marijina Pohođenja na otočiću Vrniku.
 
Svečanost povjesničara umjetnosti moderirao je predsjednik DPUH-a Zvonko Maković, a glazbom ju je popratio gitarski trio Hrvoje Šenjug, Luka Stipanov i Luka Šijan koji su izveli djela Manuela de Falle, Isaaca Albeniza i Astora Piazzolla.
(Hina)