Preskočite na glavni sadržaj

'Razotkrivena' nova sezona HNK u Zagrebu bogata premijerama

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pripremilo je za novu sezonu 2015./2016. godinu raznovrstan program bogat premijerama u Drami, Operi, Baletu i Filozofskome teatru i potpuno je usredotočeno na pretplatu i otvaranje novim ljubiteljima kazališta, istaknula je intendantica zagrebačkoga HNK Dubravka Vrgoč u utorak na 'razotkrivanju' nove sezone kojim će to nacionalno kazalište nastojati to i ostvariti.
vrijeme: 26.05.2015.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr

Vrgoč nije propustila podsjetiti kako će HNK ove godine proslaviti 125. rođendan lijepoga zdanja u kojemu djeluje, a koje je izgrađeno za samo godinu danu. Uz tu lijepu obljetnicu, intendantica Vrgoč izrazila je i želju da grad Zagreb prepozna potrebu da se izgradi nova zgrada za Dramu HNK, kako bi HNK dobio novu pozornicu koja mu je nužna. Svjesna je da se to, bez obzira na vrijeme u kojemu živimo, ne može ostvariti kao nekada za godinu dana, ali bi svi u HNK-u, uvjerena je, bili sretni da se to dogodi za pet do šest godina.

U novoj sezoni HNK će tako publici ponuditi četiri dramske premijere, među kojima će biti i drama Tene Štivičić "Tri zime", pet opernih premijera, jedna od njih je i "Figarov pir" Wolfganga Amadeusa Mozarta, te tri baletne premijere, a nakon dugog vremena bit će i premijera jednog dječjeg baleta - novo uprizorenje baleta "Petar Pan" na glazbu jednoga od najpriznatijih hrvatskih skladatelja Brune Bjelinskog, a kreirat će ga poznati talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia.

Iako je 'startao' tek prošle sezone i to kao 'pridruženi program' HNK-a, u novoj sezoni "Filozofski teatar" krenut će snažno i poletno, pa će tako, najavio je njegov voditelj filozof Srećko Horvat, u listopadu gošća "Filozofskoga teatra" biti istaknuta britanska glumica Vanessa Redgrave.

Buljan: nastojimo osigurati ujednačenost klasične postave i post-dramskog kazališta

Ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan sažeo je novu sezonu riječima kako se, nastavljajući bogatu tradiciju, u programu nastojala osigurati ujednačenost klasične postave HNK-a i suvremenosti, odnosno post-dramskoga kazališta.

Pa će tako, istaknuo je, prva premijera u studenome biti veliki projekt "Na kraju tjedna" redatelja Bobe Jelčića, specifične i originalne figure hrvatskoga kazališta. S tim u vezi je redatelj Bobo Jelčić rekao kako je njegova suradnja s HNK-om rezultat "izuzetne nagovaračke sposobnosti Dubravke Vrgoč". Spomenuo je kako je već počeo razgovarati s glumcima te da je situacija koju je zamislio i koja mu je najbliža, očituje i graničnoj crti njegove generacije koja se održava u cijelom hrvatskom društvu, a to je crta između želje za akcijom i verbalizacije, što obično završava kao dekadentna filozofija puna verbalne revolucije, a zapravo se ništa ne događa.

Premijerno će, dodao je Buljan biti prikazano i "Evanđelje" Pippa Delbona, "Žena/Nepobjediva lađa" pomalo zaboravljenoga Josipa Kosora koji se smatra jednim od najznačajnijih predstavnika hrvatskog ekspresionizma i avangarde.

Četvrta premijera bit će "Tri zime" Tene Štivičić koja je objasnila da će izvedba u Zagrebu na neki način biti i praizvedba, iako je drama praizvedena u Londonu, jer je ona sama prevela svoju dramu na hrvatski jezik tako da će to biti na neki način i nova verzija drame koja se događa u Zagrebu i prati 70 godina dugu i kontroverznu pripovijest jedne zagrebačke obitelji.

Bareza i Jakovina: kvaliteta je oznaka nove sezone Opere i Baleta

Ravnatelj Opere HNK Nikša Bareza i ravnatelj Baleta Leonard Jakovina suglasni su u ocjeni da je inzistiranje na kvaliteti bitna karakteristika nove sezone Opere i Baleta HNK.

Tako je Bareza najavio, uz Mozartov "Figarov pir", još četiri operne premijere - "Sicilijanske večeri" Giuseppea Verdija u režiji Janusza Kice, "Manon Lescaut" Giacoma Puccinija, "Operu za tri groša" Kurta Weilla i Bertolta Brechta i "Agrippinu" Georga Friedricha Haendla koju će prvi put na sceni HNK-a izvesti studenti Muzičke akademije zagrebačkoga Sveučilišta.

Jedna od tri baletne premijere je i glazbena koreodrama "Modrobradi" koreografa Staše Zurovca uz originalnu glazbu skladatelja Marjana Nećaka. Kako je najavio Jakovina, poslije 14 sezona Balet HNK ponovno će publici ponuditi jedan od najomiljenijih baleta "Romeo i Julija" na glazbu Sergeja Sergejeviča Prokofjeva. Ta poznata tragedija Williama Shakespearea, podsjetio je Jakovina, inspirirala je generacije svjetski poznatih koreografa, a koreografski prikaz na pozornici zagrebačkoga HNK-a potpisat će slavni francuski koreograf Patrice Bart.

Istaknuo je kako će novo uprizorenje baleta "Petar Pan", praizvedeno na zagrebačkoj sceni 1966. godine, "Balet HNK-a izvesti iz njegove zgrade u park-šumu Maksimir". (Hina)