Preskočite na glavni sadržaj

Darko Fritz: Medijska umjetnost u Hrvatskoj

U četvrtak, 28. svibnja, s početkom u 19 sati, u Showroom-u Galerije Nova, Darko Fritz održat će predavanje 'Medijska umjetnost u Hrvatskoj - stalna redefinicija područja djelovanja'.
vrijeme: 28.05.2015. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://www.cdu.hr
Ovo je prvo u seriji javnih predavanja u okviru net.cube projekta, koji se u 2015. godini provodi u sklopu programa Centra za dramsku umjetnost.

Darko Fritz je 2002. za portal Culturenet sastavio tematski segment 'Medijska umjetnost u Hrvatskoj', što je 'prvi je pokušaj određivanja pojma medijske umjetnosti u Hrvatskoj u povijesnom kontekstu kao i sastavljanja relevantne baze podataka'. Sa sviješću o mogućim nedostacima obzirom na manjak (tj. nepostojanje) literature  objavio je 'dokument strukturiran dinamično, poštujući narav medijske umjetnosti same, kao i potrebe za nadopunu i provjeru podataka.' Tematski segment sastoji se od eseja 'Kratak pregled medijske umjetnosti u Hrvatskoj (od 1960ih)', i dvije baze podataka: 'Institucije, manifestacije, baze podataka' i 'Publikacije'. Nadovezujući se na Fritzovo istraživanje, 2008. Klaudio Štefančić objavljuje retrospektivni prikaz posvećen mrežama pod nazivom 'Nove mreže novih medija', uz prateću izložbu.

Dokument 'Medijska umjetnost u Hrvatskoj' sadrži mnoštvo vanjskih poveznica kojima je potrebno ažuriranje, kao i nadopuni započetih baza podataka, i kao takav se nalazi na stranicama Cultureneta (https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=23038). Na podstranici 'Više o terminima i podklasifikaciji područja' Fritz je 2002. ukazao na problem konstantne redefinicije područja medijske umjetnosti, što može biti uvod za otvaranje diskusije o post-medijskoj umjetnosti.

Autor će komentirati svoj rad na spomenutim dokumentima, s naglaskom na 90-te godine, uzimajući u obzir da je u odnosu na 2002. medijska umjetnost u Hrvatskoj danas prepoznata kao samostalna umjetnička djelatnost i pozicionirana na stvaralačkom i inistitucionalnom nivou.
 
Darko Fritz (1966.) je umjetnik, istražitelj, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi. 
Studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijkakademie van beldende kunsten u Amsterdamu. Član je strukovnih organizacija HDLU, ULUPUH, HZSU i AICA. Umjetnički rad je predstavio na 18 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi diljem svijeta. Uz odabir suvremene umjetničke produkcije kroz program Siva zona u Korčuli (36 izložbi od 2006. do 2014.), kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti od kojih izdvajamo bit international, [nove] tendencije, kompjuteri i vizualna istraživanja, 1961 – 1973, Neue Galerie, Graz, 2007, i ZKM, Karlsruhe, 2008. te Histories of Post-digital: 1960s and 1970s Media Art Snapshots, Akbank Sanat, Istanbul, 2014. Živi i radi u Zagrebu i Korčuli.

Projekt net.cube istražuje Internet umjetnost i nastoji osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticanje domaćeg online stvaralaštva te njegovo kontekstualiziranje i mapiranje. Program se ostvaruje na dvije razine – kao internetska galerija (u nastajanju) i serija javnih predavanja. Tematski fokus projekta net.cube je razgradnja digitalne 'bijele kocke' i cyberspace kao prostor reprezentacije.