Preskočite na glavni sadržaj

Klubodrom PFT-a: 'Posljednja kino predstava' P. Bogdanovicha

Nostalgičnu dramu o odrastanju u turobnom, izoliranom i atrofiranom teksaškom gradiću u ranim pedesetima prošloga stoljeća, 'Posljednju kino predstavu' (The Last Picture Show, 1971.) Petera Bogdanovicha, prikazat će u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 21. svibnja, s početkom u 20 sati. Uvodnu riječ održat će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan!
vrijeme: 21.05.2015. 20 h
mjesto: Zagreb: Dom HDLU-a: Galerije Bačva, Prsten i PM
url: http://www.uha.hr

Film je snimljen po romanu američkog pisca Larryja McMurtryja i najpoznatije je ostvarenje filmskog kritičara, redatelja, scenariste i glumca Petera Bogdanovicha. Iako mu je to bio drugi film proglašen je "najboljim redateljskim prvijencem od Građanina Kanea". Zbog estetskih i tehničkih razloga snimljen je u crno-bijeloj tehnici što je neobično za to vrijeme.

U njemu pratimo glavne junake, srednjoškolca Duanea i Sonnyja (Jeff Bridges i Timothy Bottoms), tijekom deset mjeseci (od studenog 1950. do listopada 1951.) u onom čudnom periodu života između dječaštva i zrelosti. U rodnom mjestu koje polako odumire, kako ekonomski tako i kulturno, vrijeme oni provode kako znaju i umiju – u nogometu, djevojkama i kino dvorani koju vodi njihov prijatelj i mentor Sam (Ben Johnson). Duane izlazi s Jacy Farrow (Cybill Shepherd), najzgodnijom (i najbogatijom) djevojkom u gradu. S druge strane, Sonny odluči prekinuti s Charlene Duggs (Sharon Ullrick). Na Božić Sonny započinje aferu sa Ruth Popper (Cloris Leachman), depresivnom sredovječnom ženom njegovog srednjoškolskog trenera. Malo po malo raznorazni problemi preuzimaju kontrolu nad životima momaka i oni shvate da je bezbrižnim vremenima došao kraj.

„Posljednja kino predstava“ je jedan od najboljih i najznačajnijih filmova '70-ih godina, a Bogdanovichu, prvom filmskom kritičaru koji je uplovio u redateljske vode, donio je hvalospjeve struke. Film je 1972. osvojio dva Oscara i jedan Golden Globe, dok je 1973. nagrađen trima BAFTA-ma. Uz njih je dobio još desetak nagrada na značajnim svjetskim festivalima.