Preskočite na glavni sadržaj

Nina Kamenjarin i Neven Petrović laureati Nagrade Essl

Dvoje mladih umjetnika - Nina Kamenjarin i Neven Petrović laureati su Nagrade Essl Art Award CEE koja je i namijenjena mladim umjetnicima na početku njihovih karijera, objavljeno je u utorak navečer u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), gdje je i otvorena izložba umjetnika koji su ove godine u Hrvatskoj bili nominirani za tu nagradu.
vrijeme: 12.05.2015.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.essl.museum
Tako će posjetitelji do 31. svibnja ove godine moći u MSU razgledati radove deset nominiranih umjetnika, a to su, uz laureate, i Igor Ilić, Alen Kasumović, Liberta Mišan, Petra Mrša, Ana Mušćet, Marina Paulenka, Mario Udženija i Ino Zeljak.

Nagradu Essl Art Award CEE utemeljili su 2005. godine austrijski kolekcionari Agnes i Karlheinz Essl kao priznanje inovativnim mladim umjetnicima iz regije središnje i istočne Europe, kako bi unaprijedili tzv. nove umjetnosti i ojačali raznolikosti europskoga kulturnog krajolika. Dodjeljuje se svake druge godine, a za nju se natječu nominirani studenti umjetničkih akademija iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Turske.

Tako su, zahvaljujući Muzeju Essl i glavnome sponzoru Wiener Städtische Versicherungsverein, glavnome dioničaru grupacije Vienna Insurance Group, laureati nagrađeni s po tri i pol tisuće eura te pozivnicom na grupnu izložbu 'Diversity of Voices' što će se održati u muzeju Essl u Klosterneuburgu kod Beča.
 
Osim tih dviju jednakovrijednih nagrada, u svakoj zemlji u kojoj se provodi natječaj, jednom umjetniku se dodjeljuje i pozivnica 'VIG SPECIAL INVITATION' društva Wiener Städtischer Versicherungsverein, koja je istodobno i honorar od tisuću eura za izradu umjetničkoga djela, a obuhvaća i sudjelovanje na grupnoj izložbi u Ringturmu u Beču, u sjedištu grupacije.
 
Tu je pozivnicu pak ove godine dobila Petra Mrša, a nazočna gospođa Agnes Essl objavila je kako je 'stigla' pozivnica za još jednog umjetnika - Alena Kasumovića.
 
U skladu s načelima dodjele te nagrade, u svakoj od zemalja koje sudjeluju, održava se i izložba nominiranih "Nominees‘ Exhibition" za koju međunarodni žiri odabire deset radova deset umjetnika.
 
MSU i Muzej Essl surađuju još od 2004. godine, podsjetila je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, a ovo je treći put da MSU ugošćuje tu izložbu koju treba zahvaliti 'strasti za umjetnošću' koju ima obitelj Essl.
 
Izložbu nominiranih umjetnika otvorila je izaslanica ministra kulture Rašeljka Bilić istaknuvši kako izložba podupire mlade umjetnike u njihovu radu i otvara im mogućnost za stjecanje međunarodne karijere.
(Hina)