Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski film u Cannesu

Od 13. do 24. svibnja 2015. održava se 68. izdanje Filmskog festivala u Cannesu, u čijem će službenom natjecateljskom programu 'Un Certain Regard' biti prikazan dugometražni igrani film 'Zvizdan' scenarista i redatelja Dalibora Matanića. Hrvatski audiovizualni centar i ove će godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.
vrijeme: 13.05.2015.
mjesto: Francuska; Cannes
url: http://www.festival-cannes.com/en.html

Dugometražni igrani film 'Zvizdan' autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama) bit će prikazan u službenom natjecateljskom programu „Un Certain Regard“, koji je usmjeren otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika. Zvizdan je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti naovamo.

Radnja 'Zvizdana' događa se u tri različita desetljeća u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge tumače Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji su Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i Program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages. Distributer filma je 2i Film, dok je za međunarodni plasman i prodaju zadužen Cercamon.  

Hrvatski audiovizualni centar osmu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma. Predstavnici HAVC-a će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. U sklopu market-projekcije bit će prikazan dugometražni dokumentarni film Bolesno redatelja Hrvoja Mabića, u svrhu što boljeg plasmana na međunarodnoj filmskoj sceni.

HAVC će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar i ove je godine osigurao prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. 'Da je kuća dobra i vuk bi je imao' Hane Jušić, 'Odvajanje' Nine Violić, 'Piknik' Jure Pavlovića i 'Šetač' Filipa Mojzeša igrani su filmovi koji će se moći pogledati na ovoj platformi, od eksperimentalnih bit će dostupni 'A.D.A.M.' Vladislava Kneževića i 'Kino Crvena zvijezda' Silvestara Kolbasa, zatim animirani radovi 'Kukuljica' Ivane Jurić, 'Levitacija' Marka Meštrovića i 'Tajni laboratorij Nikole Tesle' Bruna Razuma, a od dokumentarnih 'Riba ribi grize rep' Nevena Hitreca.

Izvor: HAVC