predstava, koncert

Glazbeno-scenski projekt 'Now What?' u ZKL-u


vrijeme: 14.06.2013. 20 h
mjesto: Zagreb, Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19

U Zagrebačkom kazalištu lutaka u petak, 14. lipnja, u 20 sati, premijerno će biti izveden jedinstveni glazbeno-scenski projekt 'Now What?' koji okuplja niz kreativaca iz područja glazbe, videoumjetnosti i scenske umjetnosti te suvremenog plesa.

Stvarajući sinergiju između različitih umjetničkih disciplina, projekt 'Now What?' ima za cilj otkriti česticu ljudske energije koja u međudjelovanju s prostornim, vizualnim i tjelesnim iskustvom čini osjetilnu cjelinu i gledatelja uvodi u senzibilni svijet pijanista Marka Ivića, autora projekta.

Klasični repertoar u izvedbi venezuelanskog pijanista Marka Ivića obuhvaća suvremena djela za violinu i klavir estonskog skladatelja Arva Pärta i venezuelanskog skladatelja Gerarda Gerulewicza. Dok se u pozadini prikazuje kratkometražni film videoumjetnika Michaela Labarca, glazba izvedena na sceni međudjeluje s vizualnim poljem gledatelja. Elektronička obrada improvizacija na akustičnom glasoviru, pod vodstvom dizajnera zvuka, producenta i DJ-a elektroničke glazbe Sergeja Snooza, stvara novu zvučnu dimenziju koju prate koreografski segmenti suvremenog plesa ruske koreografkinje Ksenije Krutove u izvedbi plesača Danielea Romea. Za scenografiju je zaslužna venezuelanska umjetnica Lizzania Sánchez, a klavirsku izvedbu Marka Ivića na violini prati Zagrepčanka Marta Bratković.

Kreirajući jedinstven multidisciplinarni doživljaj za gledatelja, 'Now What?' ima za cilj osuvremeniti identitet akademske glazbe i stvoriti multidisciplinarnu platformu za kreativce koji imaju mogućnost izražavanja oslobođenog od formalnosti i predrasuda te premostiti jaz između 'klasične glazbe' i ostalih suvremenih glazbenih vrsta i umjetnosti.

Program 'Now What?':
1.    Improvizacija
(klavir, efekti, violina)
2.    Arvo Pärt (1935.): Fratres
(klavir, violina)
3.    Improvizacija
(klavir, efekti, glas)
4.    Cesar Franck (1822. – 1890.): Preludij, Fuga i varijacija op. 18
(klavir)
5.    Gerardo Gerulewicz (1966.): Taren
(klavir, violina)
6.    Marko Ivić (1988.): Sebastian Unnamed
(klavir)

(R.P.B., 11.06.2013)