Preskočite na glavni sadržaj

3. Izlog suvremenog zvuka

Treće izdanje međunarodnog festivala Izlog suvremenog zvuka održat će se od 6. do 9. svibnja u prostorima Studentskog centra u Zagrebu. U četiri dana manifestacije, predstavit će se 80 sudionika iz 10 zemalja kroz 30-ak programa koji uključuju koncerte, predavanja, audiovizualne projekte, umjetnička akustička istraživanja, rezidencije i razgovore s autorima. Ulaz na sva događanja je besplatan!
vrijeme: 06.05.2015.
mjesto: Zagreb; SC, Savska 25
url: http://izlog.sczg.hr/izlog-2015/

Izlog je programski koncipiran tako da nastoji slijediti suvremene tendencije i ovisno o njima pomicati fokus, inzistirajući na otvorenom pristupu suvremenim glazbama današnjice, istraživanju i otkrivanju novoga, te poticanju suradnje i dijaloga. Jedan od glavnih ciljeva jest predstaviti zanimljiva i umjetnički kvalitetna imena suvremene glazbene scene i njihove poetike, neopterećeno žanrovskim ograničenjima i formalnim okvirima. Također, izuzetno je važan pokretački karakter Izloga, kao i onaj povezujući, imajući u vidu da su za razvoj i napredak glazbene misli nužni upravo eksperiment i prostor za istraživanje, razmjena znanja i ideja, konstantna otvorenost, ali i kritički pristup suvremenoj umjetnosti i društvu.

Kratko, ali intenzivno zvučno putovanje ove godine započinje koncertom saksofonističkog Papandopulo kvarteta, koji se profilirao u jedan od najaktivnijih i najposvećenijih domaćih ansambala kojima je u fokusu suvremena glazba.

Osim dosadašnjih festivalskih prostora, Teatra &TD, MM centra i Galerije SC, ovogodišnji Izlog donosi i program u obnovljenom Francuskom paviljonu, čija je specifična akustika vrlo inspirativna i upravo savršena za site-specific glazbene projekte koji ju uzimaju kao polazište i/ili važan konstitutivni element svog umjetničkog rada. U Francuskom će paviljonu biti izvedeno kultno i ključno djelo eksperimentalne glazbe I am sitting in a room kojime je Alvin Lucier još 1969. godine započeo akustičko istraživanje rezonantnih frekvencija prostora i njihovu upotrebu u muzičkom djelu. Skladatelj i sound artist Gerriet K. Sharma izvest će kompozicije za IEM ikosaedralni zvučnik, novi muzički instrument na čijem je razvoju radio s akustičarom Franzom Zotterom i drugim inženjerima na Institutu za elektroničku glazbu i akustiku u Grazu. Opširnije…