predstavljanje

#WB: citirajući Waltera Benjamina


vrijeme: 07.06.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Booksa, Martićeva 14 d

U organizaciji Upgrade!Zagreb, u klubu Booksa, u petak, 7. lipnja, s početkom u 19 sati, austrijska konceptualna umjetnica Alexandra Reill, predstavlja publikaciju '#WB: citirajući Waltera Benjamina', napisanu isključivo na Facebook platformi u razdoblju od 2010. do 2012. godine, koja reflektira današnju relevantnost medijskog teoretičara i filozofa Waltera Benjamina.

#WB: citirajući Waltera Benjamina je poput časopisa s decentraliziranim bilješkama, esejima i medijskim objavama. Mješavina privatnih i javnih izjava koje dolaze iz različitih domena, s konceptom kratkog dnevnog ažuriranja i interaktivne online komunikacije, stvorila je zajedničku autorsku asocijativnu publikaciju o životu i opusu Waltera Benjamina.

Kasnije, autorica koristi publikaciju kao predložak za audiovizualni performans u stvarnom vremenu, koji je izveden 2012. u Beču. Knjiga je poslužila kao središnji uvjet. U mješavini čitanja, rasprave i interaktivne izvedbe korelacija između relevantnih čimbenika i mogućnosti za razvoj demokracije u kontekstu informacijskog doba, rad Waltera Benjamina spaja globalizaciju, kapitalizam i marksizam. Čovjek uči o mogućnostima i ograničenjima samoopredjeljenja i opsega djelovanja. Tehnologija služi čovjeku, a zadan je samo okvir, tj. kontekst, u kojem je svaki trenutak dizajniran drugačije - trenutak koji je Walter Benjamin opisao kao Angelus Novus: prostor gdje se prošlost i budućnost preklapaju.
 
Alexandra Reill, rođena u Beču, konceptualna je i medijska umjetnica. Radi kao redateljica dokumentarnih filmova.

Upgrade!Zagreb je član međunarodne mreže Upgrade! za promociju umjetnosti, tehnologije i kulture. Riječ je o internacionalnoj mreži u rastu, sastavljenoj od autonomnih punktova diljem svijeta koje spaja ljubav prema umjetnosti, tehnologiji i kulturi. Upgrade! je organizator raznih izložbi, prezentacija, radionica, performansa te predavanja novo-medijskih umjetnika i kustosa u više od 25 gradova svijeta. Upgrade!Zagreb organizira CSDVU.

(M.K., 06.06.2013)