Preskočite na glavni sadržaj

Mediterranea 17 / Motel Trogir: Alice više ne stanuje ovdje

Mediterranea 17: Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana i Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse, objavljuje natječaj Motel Trogir: Alice više ne stanuje ovdje. Natječaj je otvoren za umjetnike do 35 godina starosti, a rok za slanje prijedloga je 15. svibnja.
prijava: 15.05.2015
mjesto: Trogir/ Milano
url: https://slobodneveze.wordpress.com
Motel Sljeme (danas Motel Soline/Motel Trogir) izgrađen je 1965. godine po projektu jednog od vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije- Ivana Vitića. Nalazi se na zapadnom ulazu u grad Trogir, uz Jadransku magistralu (oko 25 kilometara od Splita) i danas označava jednu od neuralgičnih točaka grada s obzirom da već godinama stoji devastiran uslijed neriješenih vlasničkih odnosa.

Izgrađen u vrijeme kada je karakter trogirskog turizma bio uglavnom tranzitan, motel je zamišljen paralelno s izgradnjom Jadranske magistrale, koja se u to vrijeme utopijski zamišljala kao cesta koja se 'oblikuje kao dugometražni film, koji će biti prikazivan putnicima na ekranu automobilskog stakla', dok je sam motel mišljen kao jedan od performativnih elemenata na tom putu. Motel je, inače, iznimka u tipologiji jadranskog turizma te postoje mišljenja da je ideja takve zgrade u tadašnje jugoslavensko socijalističko društvo stigla preko američkih filmova.
 
U filmu Martina Scorseezeja iz 1974. naziva ‘Alice više ne stanuje ovdje’, žena i njezin sin voze se automobilom po Americi, koristeći motele kao privremena boravišta. Putovanju u potrazi za utopijskim mjestom sreće ne nazire se kraj, a sam put postaje smisao za sebe. Njihova putanja polako gradi priču, a moteli postaju njihov trajni dom.

Danas, kad su zbog (pre)brzog tehnološkog razvoja udaljenosti smanjene i relativizirane, jedinstveni razlog postojanja (motela) nestaje, a on sam postaje nerazumljiv i osuđen na arbitrarnost formalne (i formalističke) prosudbe. Izdvojen iz iskustvenog obuhvata svakidašnjice, motel je bliži strasnom nerazumijevanju (mitskim vremenima) nego bestrasnom poznavanju (današnjici) (…)*

U okviru Bijenala mladih umjetnika Europe I Mediterana 'Mediterranea 17' pozivaju se umjetnici i umjetnice na promišljanje ove specifične modernističke građevine (skupa s društvenim kontekstom koji ju je oblikovao), trajanja i slike, krećući se od realizma/ sadašnjeg stanja/ do hrabrog zamišljanja (scenarija) budućnosti, da nam pošalju svoje prijedloge. Cilj je da kontekst i sama zgrada postane pozornica, protagonist ili okidač za nove osobne i kolektivne narative koji bi se razvijali oko izložene problematike. Izabrani umjetnici (dvoje iz Hrvatske) bit će pozvani u Trogir i Split sredinom lipnja na trodnevno studijsko putovanje i radionicu tijekom koje bi se trebao razviti istraživački ili umjetnički projekt, koji će se (u nedovršenoj formi) predstaviti na Bijenalu mladih koje se ove godine odvija u Milanu/Fabbrica di vappore, u listopadu.

Ovaj poziv favorizira medij fotografije, videa i performansa zbog specifičnosti konteksta iako ne isključuje nijedan drugi medij i te je otvoren različitim prijedlozima/promišljanjima. Organizator ne nudi dodatnu tehničku opremu za vrijeme radionice i studijskih tura.

Ono što se nudi jest smještaj, pokriveni troškovi putovanja i dnevnice za vrijeme trajanja studijskog putovanja/radionica, a Bijenale mladih pokriva troškove puta i smještaja u Milanu.

Za prijavu je potreban kratak opis projekta (maksimalno 1 stranica) i kratka biografija, koje se šalju isključivo e-poštom na adresu: slobodne.veze@gmail.com Rok za slanje prijedloga je 15.svibnja.

Više o motelu u Trogiru pronađite na blogu.