Preskočite na glavni sadržaj

Kulturni lift - predstavljanje projekta

U utorak, 28. travnja, u 20 sati, u Galeriji Nova, održava se predstavljanje projekta Kulturni lift, te razgovor s autorima projekta Jelenom Pašić i Matijom Kraljem, uz sudjelovanje dvoje dosadašnjih suradnika Katerine Duda i Davora Konjikušića.
vrijeme: 28.04.2015. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://kulturnilift.tumblr.com
Projekt Kulturni Lift inicirali su Jelena Pašić i Matija Kralj u zgradi u kojoj žive, a nastao je na temelju shvaćanja odgovornosti individualnog doprinosa zajednici. Njegova je namjera uključivanje umjetničkog sadržaja i sadržaja o umjetnosti u kontekst svakodnevnog života, ali i sagledavanje umjetničkog djelovanja kao sastavnog dijela svakodnevice. U liftu zgrade svaka dva tjedna postavlja se novo izdanje Kulturnog Lifta, čije sadržaje stvaraju brojni suradnici/ce koji svojim radom djeluju operativno (osvještavajuće). Pritom se prostoru lifta, kao funkcionalnom i isključivo svojim utilitarnim svojstvima definiranom 'nemjestu', simbolički mijenja karakter i izvrće kontekst.
 
U sklopu izložbe Arte Útil do sada su objavljena dva nova broja Kulturnog lifta:
Darko Masnec u 8. broju Kulturnog Lifta piše o umjetničkom potencijalu računalnih igara te njihovoj ulozi u vizualnoj kulturi, ali i o igri općenito kao o sredstvu učenja i motivacije (u suprotnosti s dominantnim kulturološki uvjetovanim određenjem igre kao 'neozbiljne' i manje vrijedne aktivnosti). Unutar broja stanarima zgrade su ponuđeni i online linkovi za preuzimanje pojedinih besplatnih video igara.
 
Format © (Dina Karadžić i Zoran Vukosavljević) u 9. izdanju Kulturnog Lifta predstavlja svojevrsno 'problemsko stablo' koje tematizira pitanja kulturne i umjetničke produkcije u današnjem društvu. Pojedini su dijelovi mreže 'stabla' pomični i stanari zagrade su pozvani da ih dopunjuju, mijenjaju njihove pozicije i, općenito, uređuju predstavljeno 'stablo' s ciljem doprinosa stanara strukturiranju definiranog problema i traganju za mogućim odgovorima.

Prijašnji brojevi bavili su se raznovrsnim temama – od medijacijske uloge koju umjetnost može imati unutar zajednice (Matija Kralj), preko pitanja o odnosu grada i filma te načina na koji grad oblikuje naše doživljaje stvarnosti (Jelena Pašić), propitivanja pristupa kolektivnoj memoriji i kulturi sjećanja (Saša Šimpraga), problematici urbanističkog razvoja i njegovog utjecaja na svakodnevni život i javni prostor (Katerina Duda), pa do osvještavanja značaja industrijske gradnje na primjeru Tvornice električnih žarulja koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade (Ivana Palanović) ili pak uloge fotografije u kreiranju odnosa moći, identiteta, nadzora i kontrole (Davor Konjikušić).

Izložba i prateći program prezentacija i razgovora su dio međunarodnog suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa.