Preskočite na glavni sadržaj

Ivona Verbanac u Galeriji Rigo

U Galeriji Rigo u Novigradu, u petak, 24. travnja, u 19 sati, otvara se izložba / ambijentalna instalacija 'Tragovi' Ivone Verbanac. Izložba ostaje otvorena do 24. svibnja. 
vrijeme: 24.04.2015. 19,00
mjesto: Novigrad; Galerija Rigo, Velika ulica 5
url: http://galerija-rigo.hr
Rad na temu Okusi vezan je uz uspomenu na moju nedavno preminulu nonu. Ženu koja je uvelike obilježila kako moje djetinjstvo,tako i period do samog kraja njezinog života.(…)

Spretna i vješta, uvijek je na blagdane na svoj stol ukrašen ručno rađenim (heklanim) stolnjacima iznosila desetke vrsta raznoraznih prefinih kolača koje je sama spravila. Sjećam se tog veselja u nama, šarenila, boja, okusa i u ono vrijeme neizostavnog šećera u prahu posutog povrh kolača. Taj se bijeli svileni prah rasipao i upadao u heklane rupice stolnjaka dok smo mi uživali u svakom zalogaju.


Potaknuta ovim 'slatkim' sjećanjem, rekonstruirala sam grafizam jednog noninog stolnjaka koristeći ga kao šablonu za otisak u šećernom prahu.

Kao nastavak priče želim kreirati crnu kutiju, odnosno prostoriju unutar galerije, u kojoj bi bio crni namještaj: stol, komoda, psiha itd., na kojima bi bijelim šećerom u prahu bili ostavljeni otisci noninih osobnih predmeta koji bi poslužili kao grafička matrica: heklani stolnjak, čipkaste rukavice, filigranski broš, pleteni končani šal, češalj, itd. Na zidovima bi bile kaširane fotografije otisaka.' Ivona Verbanac. Traces – odabrani ulomci, katalog izložbe

Ivona Verbanac rođena je u Puli 1977. Maturirala je 1995. u srednjoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer Grafički dizajn. Od 1996.do 1999. studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjek likovne kulture, smjer umjetnička grafika, u klasi prof. Maje Franković. Godine 2002. pohađala jedan semestar na Univerzitetu u Barceloni (Španjolska), Odsjek za dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti, gdje je realizirala diplomsku radnju u suradnji s prof. Jesus de Hoyom. Diplomirala 2003. na Nuova Accademia di Belle Arti Milano (Italija), smjer Grafički dizajn, u klasi prof. Angela Collele. Od 2004. bavi se multimedijskim instalacijama, performansom i grafičkim dizajnom. Samostalno izlaže od 1998. Do danas je ostvarila niz performansa i edukacijskih projekata, brojne samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Članica je HDLUI, ULUPUH, HZSU.