Preskočite na glavni sadržaj

Ars amatoria / Ljubav i erotika u starom Rimu

Otvaranje izložbe 'Ars amatoria / Ljubav i erotika u starom Rimu' otvara se u utorak, 21. travnja, u 12 sati, u pulskoj Galeriji C8. Istoga dana, u 19 sati, održava se predavanje o ljubavi i erotici u starom Rimu, autorice izložbe dr. sc. Kornelije A. Giunio. Izložba se može pogledati do 15. svibnja.
vrijeme: 21.04.2015. 12,00
mjesto: Pula; Galerija C8, Carrarina ulica 8
Kroz 22 panoa i bogati katalog, autorica priča priču o ljubavi i erotici u starom Rimu, nastojeći destigmatizirati stari Rim mjesto razvratnosti i perverznosti, kakvim se često prikazuje, te otkriti istinu ili barem dio istine o ljubavi i seksualnosti u starom Rimu. Erotika, odnosno seks i seksualnost, česta su tema u rimskoj umjetnosti i književnosti, ali je u stvari u potpunosti pogrešan stav da su Rimljani bili opsjednuti seksom ili da su bile neograničene seksualne slobode.

Prije bilo kakve osude potrebno je dobro poznavanje rimske kulture i civilizacije, religije, običaja i društva. Takav ugled su stekli zahvaljujući nekim antičkim izvorima, ali ponajviše holivudskim filmovima i otkrićima 'šokantnih' slika u Pompejima, a ne stvarnim životom starih Rimljana koji su rijetko imali prilike za neke seksualne izopačenosti. Većina Rimljana naporno je radila, vjenčavali su se mladi i bili uglavnom vjerni u braku. Autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Kornelija A. Giunio, voditeljica Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar.