Preskočite na glavni sadržaj

Poziv na sudjelovanje - časopis Treća

Časopis Treća poziva na sudjelovanje u posebnom broju časopisa, koji je, povodom 20. obljetnice Centra za ženske studije, posvećen njegovanju i stvaranju promišljalačkog odnosa prema 'novim' i etabliranim feminizmima 21. stoljeća. Rok za slanje prijedloga tekstova je 20. travnja, a gotovi tekstovi zaprimaju se do 1. lipnja.
prijava: 01. 06. 2015
mjesto: Zagreb
url: http://www.zenstud.hr
Osobno, nikad nisam uspjela definirati feminizam, ali shvatila sam da me ljudi zovu feministkinjom kad god se ne ponašam poput otirača za cipele. Rebecca West

Igranje pojmom feminističke generacije i regeneracije upućuje na potrebu promišljanja emancipatorskih praksi u različitim povijesnim kontekstima, kako bi se uspostavili dublji kontakti i suradnje između postignuća, vokabulara i metodologija svih generacija feministkinja i feminista.

Osim vrednovanja različitih povijesnih praksi feminizma (u rasponu od sufražetkinja i njihove borbe za žensko glasačko pravo, preko Drugog – prvenstveno aktivističkog – vala feminizama koji istupa protiv medijskih i društvenih seksizama te ženskog marginaliziranja u sferu 'privatnosti', zatim Trećeg ili 'akademskog' vala koji je stavio fokus na postkolonijalnu i queer teoriju te Četvrtog vala za koji su karakteristične platforme digitalnih mikropolitika koliko i zaokret prema klasnoj, koliko i marksističkoj kritici društva) molimo sve suradnice i suradnike ovog broja da nam se jave tekstovima koji promišljaju suradnju i dijaloge različitih feminističkih metodologija.

Dobrodošli su i intervjui s formativnim ili tek nadolazećim autoricama i autorima feminističke orijentacije, kao i forme pisanja koje zagovaraju mnogoglasje ili višestruke perspektive kao istraživački fokus teksta.

Prijedloge tekstova s kratkim sinopsisom potrebno je poslati na adresu časopisa Treća treca@zenstud.hr do 20. travnja 2015. godine, a gotovi tekstovi se zaprimaju do 1. lipnja 2015. godine.