predstavljanje

Ištvančićevo 'Recikliranje' u programu Save the Earth u Japanu


vrijeme: 23.05.2013. - 16.06.2013.
mjesto: Japan

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju filmskog festivala Short Shorts koji će se održati od 23. svibnja do 16. lipnja ove godine u Japanu.

Film "Recikliranje" je nominiran u natjecateljski program "Save the Earth" u koji je odabrano sedam kratkih filmova od prijavljenih 155 radova iz cijeloga svijeta, a natjecat će se za nagradu J-WAVE koju će birati pet slušatelja programa glavnog tokijskog radija. Prijašnji program pod nazivom "STOP! Global Warming Competition" (Stop globalnom zatopljenju!) koji je osnovan u okviru kampanje "Challenge 25" sada mijenja naziv i postaje "Save the Earth" kao apel za spas zemlje.
 
Festival Short Shorts prvi put je otvoren 1999. godine u okrugu Harajuku japanskog glavnog grada Tokija, a 2004. godine postaje službeno akreditiran od strane Oscara, pobjedničkom nagradom Grand Prix postaje prihvatljiv u nominaciji za kategoriju kratkog filma u dodjeli godišnjih nagrada Oscar. Ove godine, festival je primio više od 5000 prijava iz cijeloga svijeta a za službeni program je odabran 81 film iz 38 zemalja. U povodu obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske i ulaska Hrvatske u Europsku uniju u popratnom dijelu festivala će biti predstavljen program "Focus on Croatia" usmjeren na program hrvatskih kratkih i eksperimentalnih filmova.

(R.P.B., 15.05.2013)