Preskočite na glavni sadržaj

Antonio Grgić: Spomenici / antispomenici i Kierkegaardov dimnjačar

U Galeriji AŽ Atelieri Žitnjak, u petak, 10. travnja, s početkom u 19 sati, otvara se izložba Antonia Grgića pod nazivom 'Spomenici / antispomenici i Kierkegaardov dimnjačar'. Izložba ostaje otvorena do 23. travnja.
vrijeme: 10.04.2015.
mjesto: Zagreb; Galerija AŽ, Atelieri Žitnjak, Žitnjak 53
url: http://a-z.hr
Antonio Grgić, arhitekt po obrazovanju, kao vizualni umjetnik  već niz godina djeluje u području urbanih intervencija. Najčešće su to  prostorne (i) ili performativne intervencije vezane uz spomeničku baštinu koje autor izvodi često  van institucionalnog sustava bilo galerijskog bilo gradskog  (npr. iscrtavanje sjena spomenika u projektu Sjene Spomenika) ili instalacijske intervencije koje funkcioniraju kao političko povijesne reference na odabrani prostor (instalacija Nestajanje na prostoru bivšeg koncentracijskog kampa Danica u blizini Koprivnice). Izložba Spomenici / antispomenici i Kierkegaardov dimnjačar, zamišljena je kao sažeti pregled dosadašnjeg autorova djelovanja. U okviru iste autor će prezentirati i dva nova rada/intervencije vezana uz prostorno okruženje u kojem se odvija izložba.


 'U svakoj dijalektici, pa tako i onoj spomenika i antispomenika, postoji treći, neizrečeni element. Taj treći element možemo gledati kao simbol paradoksalnog elementa po Kierkegaardovoj klasifikaciji; naime Kierkegaard je predložio da se cijelo čovječanstvo podijeli na tri kategorije; oficire, služavke i dimnjačare. Dijalektika oficira i služavke ne bi bila potpuna bez tog ometajućeg elementa, dimnjačara, antagonizam nikada nije binarna opozicija dvaju elemenata. U klasifikaciji, da bi dva elementa bila antagonistična potreban je treći element koji ih razdvaja i u isto vrijeme ujedinjuje – u Kierkegaardovoj klasifikaciji to je dimnjačar. Koji je to 'treći' element u dijalektici spomenik/antispomenik? Koji je to ometajući i u isto vrijeme objedinjujući element?'  A.G.