Preskočite na glavni sadržaj

'Svećenikova djeca' u kinima diljem Francuske

U pariškom kinu Cinéma les 7 Parnassiens u ponedjeljak, 30. ožujka, održana je svečana premijera komedije 'Svećenikova djeca' redatelja Vinka Brešana, koja od 1. travnja kreće u distribuciju diljem Francuske.
vrijeme: 01.04.2015.
mjesto: Francuska

Premijeri su nazočili redatelj, filma te urednici i novinari satiričnog lista Charlie Hebdo, medijskog sponzora filma, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj te brojni uzvanici i prijatelji hrvatskog filma.

"Ono što je jedno malo čudo koje se dogodilo s filmom 'Svećenikova djeca' jest da je on otkupljen i prikazan u 40 zemalja, a sad naposljetku i u Francuskoj, koja je na određeni način centar kulture. Sigurno je dobro da jedan hrvatski film ima širu distribuciju u Francuskoj, jer to između ostalog znači da hrvatska kinematografija može tražiti svoje prilike i na festivalu u Cannesu. Naime, više nismo nešto što je potpuno nepoznato, nešto što je nekomunikativno, nešto što ne funkcionira izvan svojih vlastitih granica", komentirao je redatelj filma Vinko Brešan.

"Ovo je trenutak kad će dosta Francuza shvatiti da imamo isti ili vrlo sličan smisao za humor, a taj smisao za humor i satira kao takva je u bazi Francuske. Pravo na satiru, pravo na ismijavanje onoga koji smatra da je moćan a zapravo nije, to je nešto što Francuzi neobično mnogo cijene i ovaj Brešanov film gotovo bih rekao da udara u tu tanku žicu francuske političke kulture i kulture općenito", kazao je veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Ivo Goldstein.

Glavni urednik Charlie Hebdoa Gerard Briard kazao je kako je film "u duhu Charlie Hebdoa", jer govori o vjerskoj instituciji i posljedicama njezinog petljanja u ljudske živote, što su i teme koje se obrađuju u tom satiričnom listu. "Svidjela su mi se Svećenikova djeca i sada bih htio pogledati druge hrvatske filmove. Ako su svi tako dobri, trebalo bi ih distribuirati izvan Hrvatske", dodao je Briard.

"U Francuskoj inače nezavisni autorski film s titlovima mora biti prikazan u dva pariška kina i 10-15 kina u ostatku zemlje, a ovaj film se u prvom tjednu prikazuje u 55 kinodvorana diljem Francuske. Ako prođe dobro, ako usmena predaja učini svoje i ljudi dođu na film, kumulativno će to značiti projekciju u 150 dvorana u dva-tri tjedna, što je nevjerojatno", objasnio je Loic Magneron, predsjednik distribucijske kuće WIDE Managment.  

'Svećenikova djeca' u distribuciju idu 1. travnja te će se u francuskim kinima prikazivati do kraja svibnja. Neka prikazivanja filma već su održana u manjim francuskim gradovima, a publika je sjajno reagirala te o filmu diskutirala sa scenaristom Matom Matišićem koji je nazočio pretpremijernim projekcijama. Satirični list Charlie Hebdo će, povodom početka distribucije, u izdanju za 1. travnja pripremiti specijal o filmu na četiri stranice, a zanimljivo je i da će se uz svaku kupljenu ulaznicu za film dijeliti i - kondom, njih 25.000 koje je osigurala kompanija SOFT.

'Svećenikova djeca' dosad su prikazana u kinima diljem svijeta te je film u međunarodnoj distribuciji vidjelo preko 113. 000 gledatelja. U hrvatskim kinima u 2013. godini film je pogledalo preko 158.000 gledatelja. Producent filma je Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom, a međunarodni distributer filma je kompanija WIDE Management.

Izvor: HAVC