Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Strah i čudo' Vitra Drinkovića u Boonici

'Strah i čudo' ili 'Fear and wonder' naziv je izložbe radova mladog kipara Vitra Drinkovića koja se otvara u petak, 20. ožujka, u 20 sati, u zagrebačkoj Boonici, u sklopu BooEx projekta izlaganja mlađih likovnih autora. Izložba je otvorena do 3. travnja.
vrijeme: 20.03.2015. 20,00
mjesto: Stuttgart, Germany
url: http://www.itfs.de/en
Vitar Drinković mladi je autor, diplomirao je prvo kiparstvo potom nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja te je do sada ostvario sedam samostalnih te trideset i pet grupnih izlaganja. Spoj njegovih interesa i formalnog obrazovanja očigledan je u njegovim radovima, pogotovo u ovima koje će izložiti na izložbi 'Strah i čudo'. Publici će predstaviti četiri velika rada te sedam manjih skulptura.


'Stari i novi svijet podijeljen je materijalima. Instinktivno uzimamo u obzir kolibu kao primjer tradicionalne arhitekture, kao što je korištenje optičkih vlakana betonskih ploča vrhunac u suvremenom graditeljstvu. Organsko i priroda stvaraju staro, dok anorgansko stvara novo. Ovu podjelu zamagljuju vizionari stremljenjem naprijed istovremeno oslanjajući se na starije škole biologije. Antono Gaudi u arhitekturi, HR Giger u likovnoj umjetnosti. Stvorili su mrijestilište retrofuturizma koji se čine drevno organski, istovremeno ostajući više strani više nego išta što bi suvremeni inženjering osmislio.

Taj put slijedi Vitar Drinković. Suprotstavljajući neugodan osjećaj tkiva s hladnoćom znanstvonofantastičnog stvara više, humanije od ljudskog priopćavanja. Njegove skulpture su neprivlačni komadi pulsirajućeg hi-tech mesa kombiniranog s novim medijskim pristupima. Neestetični, koliko mogu biti, oni su pametan način seciranja modernog života - često su uznemirujući kao gljivice koje nastaju na ostacima brze hrane ostale zaboravljene u frižideru. Njegova umjetnost na razotkriva kao strance u našim životima te nas povezuje sa samim sobom na način kako nikada ne bi zamislili. - iz teksta izložbe, autor Lejm-O