radionica, kolonija

EEII '13 – Eksperimentalne elektronske intervencije - poziv


vrijeme: 29.05.2013. - 02.06.2013.
prijava: 15.05.2013.
mjesto: Čakovec; Zgrada Scheier

Suradnički umjetnički laboratorij eksperimentalne digitalne umjetnosti poziva na peterodnevne radionice, koje će kroz suradničke prakse, eksperiment i improvizaciju koristiti digitalne i nove medijske umjetnosti. Radionice se održavaju od 29. svibnja do 2. lipnja, u Dvorani Zrinski, zgrade Scheier u Čakovcu. Rok prijave za radionice je 15. svibnja.

Izložba svih radova nastalih za vrijeme radionica biti će otvorena od 3. do 10. lipnja, u galeriji Scheier. Uz ovaj program u večernjim satima održati će se i performansi nekonvencionalnih i eksperimentalnih umjetnika. Radionice i izložba pod pokroviteljstvom su Eksperimentalnih elektronskih intervencija (EEII’13) te koriste transdisciplinarne strategije kako bi spajanjem različitih disciplina u znanosti i umjetnosti stvorio hibridno okruženje za eksperimentiranje u grupnom radu.
 
Radionice:
Kroz petodnevne radionice polaznici/ce će dobiti uvid u metode rada suradničkog umjetničkog laboratorija, njegovu važnost u današnjem stvaranju te tehnička znanja oko produkcije i rada na zajedničkoj kreativnosti (grupnom geniju).  Polaznici uz vodstvo mentora prolaze svakodnevno po jednu cjelinu koje se dijele na tekstualnu, vizualnu, zvučnu te perceptivnu. Metode koje se koriste pri radu su improvizacija i eksperiment, gdje prvo moderator pa zatim i polaznici predlažu metode rada i koncept izvršavanja. Ostali polaznici se nadovezuju na predloženo kroz tehnologiju i metodu koja im najviše odgovara.
 
Kroz radionice polaznici će savladati vještine verbalne i neverbalne komunikacije, razmišljanja ‘outside the box’, važnosti dijaloga u grupnom radu, interdisciplinarnih i transdisciplinarnih strategija, korištenje tehnologija novomedijskih umjetnosti te kuriranje grupne izložbe. Također svaki od polaznika razviti će konceptualno i teoretsko viđenje vlastitog rada kroz oči drugih te tako razviti samo-kritički odnos prema sebi i svojem radu.  Radionice su zamišljene kao slobodni prijenos znanja te zajednički rad na stvaranju okružja za slobodno kreiranje umjetničkog programa.
 
Izabrani polaznici biti će obaviješteni do 18. svibnja. Maksimalni broj polaznika je 10. Kratki CV (max. 300 riječi) i motivacijsko pismo (max. 500 riječi) pošaljite na festival.eeii@gmail.com.

Cijena radionice je 350 kn. Cijena smještaja dogovora se s pojedinačnim polaznicima/ama.
 
Moderator radionice je Kruno Jošt, magistar umjetnosti u novim medijima. Joštova transdisciplinarna umjetnička praksa, kroz korištenje novih medija te izborom nekonvencionalnih metoda, obuhvaća proučavanje društva, medija, kulture, novih tehnologija i svjesnosti. Studirao je na ALU Zagreb, Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu na smjeru "Free Direction" te nove medijske umjetnosti na Transart Institute gdje i drži MFA, New Media Art. Medij njegovog rada odgovara temi koju proučava, a uključuje i umjetničke intervencije, hackiranje medija, performans, digitalnu umjetnost i korištenje otvorenih tehnologija (FOSS), video, korištenje digitalnih arhiva, nekonvencionalna glazba i zvuk, i sl. Zajedničko u Joštovim radovima je njegov interes za proces rada te u ne-konvencionalnom načinu izlaganja koje obuhvaća, ali i iniciira grupno djelovanje kroz socijalno angažirani umjetnički rad.

(M.K., 02.05.2013)