Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu

Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu
Otvorenje izložbe Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost održat će se u petak, 13. ožujka, s početkom u 20 sati, potom slijedi performans Nike Mihaljevića u NO galeriji MSU-a od 20, 30, a od 21 sat se nastavlja druženje uz zabavni program.
vrijeme: 13.03.2015. 20,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
MSU i T-Hrvatski Telekom osmu godinu za redom dodjeljuju četiri nagrade za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti pod nazivom Nagrada za hrvatsku suvremenu vizualnu umjetnost T-HT@msu.hr. Kao i svake godine, ova značajna manifestacija već tradicionalno predstavlja relevantni presjek trenutačnog stanja hrvatske suvremene umjetnosti.

Ove će se godine dodijeliti otkupne nagrade u netto iznosu: prva nagrada 50.000 kuna, druga nagrada 45.000 kuna, a treća 40.000 kuna. Nagradu publike u netto iznosu od 10.000 kuna, isplatit će se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike, a otkupljeni radovi postat će dijelom zbirke T-HT@MSU. Od 166 radova prijavljenih na natječaj ove godine stručno povjerenstvo (u sastavu: mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; izv.prof.dr.sc. Leonida Kovač, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb; prof. Peter Kogler, multimedijski umjetnik, Akademija likovnih umjetnosti München; Igor Španjol, kustos, MG Ljubljana; Leila Topić, kustosica MSU-a) odabralo je 31 rad uz troje pozvanih umjetnika što čini ukupan broj od 34 rada koja će biti predstavljena u MSU od 13. ožujka do 12. travnja 2015. godine. Većina odabranih radova su u mediju fotografije, zatim slika i crteža, multimedijskih instalacija i videa, dok ih je najmanje u mediju skulptura, objekata, ambijenata i performansa.
 
Stručno povjerenstvo Nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr pozvalo je troje umjetnika koji će se izravno natjecati za jednu od četiriju nagrada. Pozvani umjetnici ove godine su Lovro Artuković, Martina Kramer i Goran Škofić. Lovro Artuković izlaže na brojnim samostalnim izložbama od Zagreba, Lisabona do Berlina. Primio je Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini. O njemu su snimljena dva filma: eksperimentalni film “Krađa” u režiji Lukasa Nole iz 2004. godine i dokumentarni film “L. A. nedovršeno”. Na izložbi T-HT@msu.hr predstavit će se s dva nova rada Ženski akt koji razmišlja i Drugi rad. Martina Kramer akademska je slikarica koja od 1989. živi u Francuskoj gdje redovito izlaže, kao i u Hrvatskoj i drugim zemljama Europe. Na ovogodišnjoj izložbi T-HT@msu.hr natječe se s ambijentom Penroseove zvijezde kroz koji istražuje svjetlost i stvari vida, čija je problematika u središtu njezinih istraživanja. Goran Škofić često u svoj fokus stavlja interes za utjecaj globalizacije i otuđenje pojedinca u društvu koje je povezanije nego ikad zahvaljujući suvremenim tehnologijama, dok – paradoksalno – istu tu tehnologiju koristi u realizaciji svojih radova. Video instalacija Crno, kojom se predstavlja na izložbi, nastavak je radova koncipiranih u odnosu na konkretan izložbeni interijer, postavljajući figuru između stvarnog i virtualnog, realnog i iluzije, vidljivog i nevidljivog stanja.
 
Na ovogodišnjoj izložbi predstavit će se čak 10 fotografa: Tanja Deman s radovima iz serije Kolektivni narativi, Igor Ilić s fotografskim prikazima „milenijske generacije“ pod nazivom Generacija Y, Davor Konjikušić sa serijom portreta tražitelja azilaSveti ljudi, Ana Opalić s radovima iz serije Dom, Neven Petrovićsa serijom Kulisa, Marina Paulenka i serija fotografija Drugi dom, Jasenko Rasolsa serijom pod nazivom Statist, Marko Vojnić s radom Braća, Borko Vukosavsa serijom fotografija Jezera i Ino Zeljak sa serijom Izloženi. Za četiri se nagrade natječu i autori slika i crteža: Grgur Akrap sa slikom Otkazana narudžba, Sven Klobučar sa serijom crteža Ceausescu, Ivica Malčićsa slikomSlavimo žive a ne mrtve: hommage Mladenu Stilinoviću, Katarina Ivanišin Kardum sa serijom crtežaStill Landscapes Series III, te Janko Ivčić sa serijom slika pod nazivom Izvod iz diplomskog rada. U mediju videana izložbi će biti predstavljena četiri rada: Ana Bilankov i New Town Future Film, Boris Cvjetanović sa Toliko toga stane u jedan život, Matija Debeljuh i Grad od čelika te Predrag Pavić sa video radomŠiljenje u kut. Bit će tu i četiri instalacije: Aleksandar Garbin s radom Od krumpira do stolne lampe, Vesna Rohaček i Dora Đurkasac s instalacijom Interval, Miran Šabić i Kuća na uglu, i Marko Tadić s radom Praznina. U mediju video instalacija tu je Tanja Vujasinović s radom pod nazivom Neisporučeni neoni gospodina Lackovića. Željko Kipke predstavit će se filmom Unyielding Look into the Future, Jelena Lovrec s digitalnim fotografijama Mein Kulturkampf, a Igor Ruf s radom Stol s brdima i Mirna Pokorić s radomI u kombiniranoj tehnici. Na natječajnoj izložbi još će biti predstavljeni Nikola Vrljić i njegov Autoportret u mediju akrilna smola, Sabina Mikelić sa skupinom korijenja svezanih zajedno pod nazivom Mula, te Niko Mihaljević s performansom Soft Temple II: Cruciverbia de Molli Templo II.