Preskočite na glavni sadržaj

U četvrtak 200. izvedba 'Spektakluka' u Kerempuhu

Predstava 'Spektakluk', jedan od najvećih hitova Satiričkog kazališta Kerempuh koji potpisuju Rene Bitorajac, Tarik Filipović i Zoran Lazić, ovaj će četvrtak imati svoju dvjestotu izvedbu.
vrijeme: 12.03.2015.
mjesto: Zagreb; Kazalištr Kerempuh
url: http://www.kazalistekerempuh.hr
Predstava opisana kao 'glazbeno-scensko-komično-tragični spektakl s naglaskom na 'luk' drugi je zajednički kazališni autorski projekt poznatog dvojca koji potpisuju kao scenaristi, redatelji i glumci. Svoju je premijeru imala u veljači 2011. a od tada do danas, u Kerempuhu i na brojnim gostovanjima vidjelo ju je više od 100 tisuća gledatelja.

U njoj se na svoj prepoznatljiv način Rene i Tarik osvrću na vrijeme u kojem živimo, vrijeme reality showova, paparazza, izvrnutog sustava vrijednosti, kompjutorizacije i modernizacije, tehnološkog napretka, učestalog pucanja brakova te sve stresnije prolaznosti i ovako prolaznog života.

Posljednjih 20 godina svijet se promijenio više nego i u jednom razdoblju u povijesti. Danas nam je život teško zamisliti bez stvari kojih do jučer nije ni bilo: internet, mobilni telefoni, digitalni fotoaparati, reality show, pivo u plastičnoj ambalaži i Željko Kerum. Spektakl = javni događaj, kazališna predstava ili zabavna priredba u kojoj sudjeluje velik broj izvođača s naglašenim vanjskim efektima u koje je utrošeno mnogo novca. Luk = dodatak riječima koji pojačava njihovo negativno značenje (prostakluk, bezobrazluk, seljakluk, lopovluk...). Spektakluk = Nova hit predstava kazališta Kerempuh', stoji u najavi predstave.
 
U predstavi igraju Bitorajac i Filipović, uz koje scenarij potpisuje Lazić, scenograf je Aljoša Paro, kostimografkinja Vedrana Rapić, autor videa je Tomislav Rukavina, a glazbu potpisuju Damir Preradović i Davor Vurdelja.

Na Danima satire 2011. 'Spektakluk' je nagrađen Zlatnim smijehom za najbolju kabaretsku predstavu, a na Gumbekovim danima 2012. proglašen je najboljom predstavom. Iste godine, na 19. festivalu glumca u Županji Reneu Bitorajcu i Tariku Filipoviću dodijeljena je Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca. Na 6. Gumbekovim danima Tarik Filipović je dobio Nagradu za oživljavanje cabareta.

Rene Bitorajac (1972.) završio je 1995. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Igrao je u dvadesetak predstava od kojih je zapaženije uloge ostvario u "Piru malograđana", "Vježbanju demokracije" i "Magic Act Showu" u kazalištu Kerempuh, te u predstavi Teatra Exit "Izbacivači". Poznat je po ulogama u serijama "Bitange i princeze" i "Naša mala klinika" te u filmovima "Kako je počeo rat na mom otoku", "Ničija zemlja", "Metastaze", za koji je 2009. nagrađen Zlatnom Arenom, te "Ljudožder vegetarijanac" za koji je također nagrađen Zlatnom arenom u Puli 2012. te nagradom za najboljeg glumca na Fantastic film festivalu u Austinu, Teksas, u SAD-u. Pored glume bavi se voditeljskim poslom i pisanjem scenarija.

Tarik Filipović (1972.) diplomirao je 1995. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te je od 1996. stalni član ansambla Kerempuha. Igrao u tridesetak predstava, a zapaženije uloge ostvario je u predstavama "Izbacivači", "Julije Cezar", "Plava soba", "Magic Act Show" i "O medvjedima i ljudima". Na televiziji radi kao voditelj kvizova te glumi u seriji "Bitange i princeze". Snimio je dvadesetak filmova, a zapaženije uloge ostvario u filmovima "Duga mračna noć" (Zlatna Arena za sporednu mušku ulogu), "Go West", "Dva igrača s klupe" i "Storm". Dobitnik je brojnih kazališnih nagrada.

Bitorajac i Filipović zajedno su igrali u brojnim predstavama u raznim hrvatskim kazalištima, zajedno nastupali na televiziji, tri godine za redom scenaristi su i voditelji "Dodjele nagrada hrvatskog glumišta", scenaristi i voditelji "Večernjakove ruže", pet godina za redom koscenaristi i voditelji najvećeg marketinškog događaja "Noć gutača reklama" itd. Prvi autorski kazališni uradak koji potpisuju kao scenaristi, redatelji i glumci je "Magic Act Show", koji je od 2003. do danas odigran oko tristotinjak puta.
(Hina)