novo izdanje

Serving Artists Serves the Public


organizator: Asia-Europe Foundation (ASEF) / European Festivals Association (EFA) / LASALLE College of the Arts, Singapore

Objavljeno je novo online izdanje pod nazivom Podupiranjem umjetnika podupire se javnost: programiranje umjetničkih festivala u Aziji i Europi (Serving Artists Serves the Public: Programming Arts Festivals in Asia and Europe). Izdanje je dostupno za besplatno preuzimanje.

Zašto umjetnički festivali? Koji je ulog festivalskih menadžera u festivalima koje oni programiraju? To su neka od pitanja u srži nove e-publikacije koju su zajednički objavili Asia-Europe Foundation (ASEF), European Festivals Association (EFA) i LASALLE College of the Arts, Singapore.

Novo izdanje nesumnjivo daje alate i tehnike potrebne mladim festivalskim menadžerima, te beskompromisno ukorjenjuje razgovor unutar šire problematike o svrsi i značenju festivala. Odgovor na suštinsko pitanje pokušava se saznati kroz 15 priloga u 13 poglavlja.

Svestrana australska umjetnica Robyn Archer strastveno zagovara stvaranje 'proširenih odgovora' među publikom, i povijesno i geografski, kako bi mogli razvijati 'toleranciju za nove i raznolike perspektive'. 'Vi ne služite dobro svojoj publici', snažno nas podsjeća, 'ako im samo ugađate.' Kazališni redatelj i savjetnik ministra kulture u flamanskoj zajednici Hugo De Greef podupire isti stav. Citirajući Bernarda Faivre D’arciera, bivšeg direktora Festival d’Avignon, 'prava uloga festivala je pomoći umjetnicima da se usude.'

Brojni izazovi u relevantnom i inovativnom programiranju umjetničkih festivala istražuju se kroz studije slučaja u Kini, Indiji, Nizozemskoj, Singapuru i Tajlandu. Rasprave o važnosti globalnog i lokalnog konteksta festivala temeljito se istražuju, kao i raznolikost odgovora na pitanje: kojoj publici služite?

Uloga i potrebe festivalskih menadžera koji rade u današnjem kompetitivnom okruženju koje je često zatočeno u zamci novca, također je bilo predmetom šire rasprave. Mreže – formalne i neformalne – prihvaćaju se kao važni izvori za festivalske menadžere, obzirom da razvijaju osobne kvalitete kao što su fleksibilnost.

Bogatstvom informacija publikacija bi mogla služiti kao korisni priručnik, a suradnici su ciljano strukturirali svoje priloge kako bi potaknuli samorefleksiju. Pitanja se protežu na stotinjak stranica, a dogovori leže u samom čitatelju.

Publikacija je nastala kao zbornik radova s Ateljea za mlade festivalske menadžere, održanog u svibnju 2011. godine u Singapuru.

Serving Artists Serves the Public: Programming Arts Festivals in Asia and Europe - PDF

(I.P., 23.04.2013)