Preskočite na glavni sadržaj

Dodir nježnosti / Umjetnice iz fundusa Samoborskog muzeja

Danas, 6. ožujka,  u 19 sati, u Galeriji Prica u Samoboru, otvara se izložba 'Dodir nježnosti / Umjetnice iz fundusa Samoborskog muzeja'. Izložba ostaje otvorena do 12. travnja.
vrijeme: 06.03.2015.
mjesto: Samobor; Galerija Prica, Trg Matice hrvatske 6
U mnogima od nas riječ umjetnik izaziva određeno strahopoštovanje jer smo svjesni da nas u trenutku rođenja nije okrznuo “božanski dodir” koji je samo malenom dijelu čovječanstva podario mogućnost umjetničkoga stvaranja. Umjetnik je taj koji dokumentira, interpretira, uljepšava ili aktualizira svjetonazore, stremljenja i ideale vremena u kojemu se odvija njegov životni put. Ako uronimo u neizmjerno bogatstvo svijeta koji nazivamo umjetnošću, a ovdje ne mislim samo na likovnost, u konačnici moramo razumjeti da ju stvaraju osobe kao vi i ja, da te osobe proživljavaju iste životne radosti te da ih šibaju iste životne oluje. Stoga umjetnik nije neko nadnaravno biće, već osoba koja je tu među nama sa svim svojim vrlinama i manama, ali koja ima sposobnost sagledati i približiti život i svijet na drugačiji način.


Umjetnička izložba može ispreplesti u jednom malom prostoru mnoge životne priče koje pripadaju i u različita vremenska razdoblja. Ova izložba je upravo to, pleter ženskih sudbina.

Neke su bile sretne, neke tužne, neke se još odvijaju u ovom prostoru i vremenu. Međutim, zajedničko im je hrabrost stvaranja, bez obzira na to da li je vođeno formalnim umjetničkim obrazovanjem ili je čisti izraz talenta.

Raspon tema ove izložbe proteže se od portreta, pejzaža, veduta, mrtve prirode pa do objekata i apstrahiranih motiva. Motivi su pak prikazani različitim slikarskim, grafičkim i kiparskim tehnikama što izložbu čini izrazito zanimljivom.

Najstarije izloženo djelo datira iz 1868. godine i nije rad umjetnice već djevojke koja je pohađala školu u varaždinskom samostanu sestara uršulinki. Djelo je uvršteno u ovu izložbu kao podsjetnik na to koliko se promijenila uloga žene u društvu i njen način življenja u proteklih 150 godina. Iz teksta predgovora: Gordana Remussini, kustosica Samoborskog muzeja