Preskočite na glavni sadržaj

Prijave za konferenciju „Od državne umjetnosti do kreativnih industrija/Transformacija rodnih, političkih i religijskih narativa“

Prijave za konferenciju „Od državne umjetnosti do kreativnih industrija/Transformacija rodnih, političkih i religijskih narativa“ koja će se održati u Zagrebu od 20-22.3.2015. u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, otvorene su do 5.3.2015.
vrijeme: 20.03.2015.
prijava: 5.3.2015.
mjesto: HDLU, Zagreb
Predavači na konferenciji održat će predavanja na temu stvaranja mita u kontekstu kulture, rodnosti, politike i religije, koja je polazišna točka za područja nastajanja različitih kultnih rituala koji proizvode alternativne kulturne i socijalne interakcije. Cilj takvog istraživanja je tražiti odgovore u procesima brojnih humanističkih i društvenih znanosti od povijesti, etnologije i socio-kulturne antropologije, povijesti umjetnosti do teorija rodnosti i politologije. Ne možemo ignorirati potrebe za realizacijom zamišljenih kulturnih sustava stvorenih od vremena illo tempore. Uzimajući takvu perspektivu, pitanje odnosa između mita i kulture otvara mogućnost višestrukih tematizacija heterogenosti i raznolikosti u povijesnim, znanstvenim i umjetničkim nastojanjima u potrazi koje očituju ili omogućuju stvaranje raznih intenzivnih ljudskih iskustava (vjerska, performativna, mediji).
 
Konferencija je dio europskog projekta Creart te će se njena provedba realizirati kroz tri faze: edukacijsku (konferencija), kreativnu (radionice) i izložbu. Cilj projekta je povezivanje lokalnih institucija kroz interaktivno djelovanje na zadanu temu.
Projekt će se održati u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i s Odsjekom etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
 
Keynote predavači: Gintautas Mazeikis: Vytautas Magnus Sveučilište u Kaunasu, Litva
Eugene V. Malyshkin: Sveučilište u Saint Petersburgu, Rusija
Nida Vasiliauskaite: Vilnius Gediminas Tehničko sveučilište, Litva
 
Radovi predstavljeni na konferenciji bit će objavljeni u zasebnoj tiskovini.
Kotizacije nema.
 
Sažetke (do 500 riječi) treba poslati na m.p.ferencic@hdlu.hr  zaključno s datumom 5. 3. 2015.