izložba

Jelene Bando: In search of the perfect lover


vrijeme: 12.04.2013. - 03.05.2013.20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Inkubator, Tkalčićeva 30

U zagrebačkoj Galeriji Inkubator, danas, 12. travnja, s početkom u 20 sati, otvara se izložba umjetnice Jelene Bando, koja se predstavlja ciklusom recentnih radova - portreta u mediju crteža na paus papiru, keramičkim površinama i drvenim pločicama. Izložba ostaje otvorena do 3. svibnja.

Portret mladu autoricu zanima na onoj sadržajnoj razini, gdje je ključni element takve vrste likovnoga prikaza – komunikacija, odnosno, propitivanje iste. Naime, formalna sastavnica gotovo svih ovdje izloženih portreta jest izostanak lica portretirane osobe, što otvara jedan veoma zanimljiv rakurs razumijevanju čitave priče koju svaki od crteža donosi. Osim nepostojanja lica, identitarnom se perspektivom autorica poigrala i po pitanju modela, gdje se tek katkada radi o njezinim poznanicima, ali je, ipak, u većini slučajeva, riječ o slučajnim prolaznicima, pa i sasvim izmišljenim likovima. Priča još, konačno, dodatno dobiva na višedimenzionalnosti, ukoliko spomenemo da su neki od crteža i – autoportreti.

Kao jednu od ključnih osobnih epizoda dovodivih u vezu s nastalim ciklusom crteža, Jelena Bando je istaknula činjenicu življenja u četiri različita grada u posljednje dvije godine života, a gdje su nova poznanstva, ali i slučajni susreti s ljudima koje nikada više nije susrela, postali jasno vidljivim okidačima za stvaranje albuma figura koje, iako katkada potpuno strane, postaju likovi prepoznatljivih karakteristika.

Iako bi se isprva moglo činiti kako je zid između publike i prikazanih likova, upravo autoričinim dvostrukim dokidanjem identiteta, dodatno ojačan (u onome konvencionalnom likovnom smislu), komuniciranje se između tih dviju skupina odvija na jednoj drugoj, teže primjetnoj, ali itekako prisutnoj razini. Naime, svaki od likova ima svoj svežanj karakternih osobina, a koje im je, zanimljivo, autorica osigurala upravo motivskim poigravanjem – kombinacijom njihovih fizičkih svojstava i predmetâ fizičke prirode ili, druge strane, životinjskih figura. Naposljetku, upravo će sinergija tih čimbenika tvoriti jedinstvenu priču svakoga od likova. S druge je strane onaj udio njihove osobnosti o kojemu bi trebalo 'pričati' lice – prepušten na otkrivanje promatračici i promatraču.

Zanimljivo je i pozicioniranje Jelene Bando u odnosu prema ovim začudnim likovima, gdje se, suprotno uvriježenom, njihov odnos ne ostvaruje na liniji poznavanja, njezina prodiranja u njihove unutrašnje svjetove, već naprotiv, kako sama kaže: 'Sigurno je da sve svoje modele tretiram jednako, a to je da ih vidim sve kao sebi jednako strâne.' iz teksta Martine Bratić

Jelena Bando 2012. je godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Matka Vekića, na nastavničkome odsjeku, smjer slikarstvo. Od 2008. aktivno djeluje kao izlagačica na samostalnim i skupnim izložbama. Trenutno živi i radi u Berlinu.

(M.K., 12.04.2013)