Preskočite na glavni sadržaj

Romi i Holokaust

Na inicijativu Židovske vjerske zajednice 'Bet Israel', 19. veljače 2015. u 19 sati, u prostorijama Zajednice predstavit će se projekt 'Romi i Holokaust'.
vrijeme: 19.02.2015.
mjesto: Zagreb, Židovska vjerska zajednica ''''Bet Israel'''', Galerija Stella Skopal
url: http://www.bet-israel.com/

Tijekom Drugom svjetskog rata, u koncentracijskim logorima diljem Evrope, prema nekim procjenama ubijeno je 250 do 500 tisuća Roma. Smrt ovih, ali i svih drugih nevinih žrtava svirepih ideologija, opomena su čovječanstvu o strahotama i tragedijama koje donose netolerancija i mržnja prema pripadnicima manjina, čija je jedina “krivnja” što su drugačiji.
 
Dr. Vladimir Šalamon, predsjednik Zajednice “Bet Israel”, predstavit će i zaželjeti dobrodošlicu gostima, a potom će gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, predstaviti priču o logoru Uštici, u blizini Jasenovca, u kojem su bili “smješteni” i sustavno ubijani, na najmonstruozniji način, isključivo Romi. O temi “Romi i Holokaust” govorit će i gospodin Ivan Rumbak, predsjednik Humanitarne organizacije „Svjetska organizacija Roma u Hrvatskoj“ te otvoriti i izložbu fotografija istog naslova u galeriji “Stela Skopl” Bet Israela.
 
Izložba će biti otvorena za posjetitelje dvadeset dana, a organizirat će se i posjeti učenika i upoznavanje sa tragedijom Roma u Drugom svjetskom ratu.