Preskočite na glavni sadržaj

Tom Gotovac: Trosatno čitanje novina premijerno u Zagrebu

Tom Gotovac: Trosatno čitanje novina premijerno u Zagrebu
Trosatni video-zapis 'Čitanje novina Daily Mail' Tomislava Gotovca, multimedijalnog umjetnika koji je podjednako djelovao na području filma, vizualnih i izvedbenih umjetnosti, premijerno će se prikazati 10. veljače u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu.
vrijeme: 10.02.2015. 16-19 h
mjesto: Oberhausen, Germany
url: http://www.kurzfilmtage.de/

Gotovac je uvijek isticao kako za njega nema razlike između života i umjetnosti, a to je vidljivo i u video zapisu njegove akcije "Čitanje novina Daily Mail, December 20, 1979", kojom je čitanje novina iz osobnog čina koji se odvija u tišini pretvorio u nešto što dijeli s drugima.

Scenarij akcije bio je vrlo jednostavan, umjetnik sjedi za stolom, uzima novine objavljene toga dana (u ovom slučaju "Daily Mail" od 20. prosinca 1979.) i počinje ih na glas čitati. Čitao je svaki naslov, svaku pojedinu riječ i rečenicu, a s obzirom na to da je čitao na engleskom to je trajalo tri sata.

Akcija se odvijala bez publike u studiju Marine Abramović i Ulaya u Amsterdamu, te je dokumentirana na video snimku. Ubrzo nakon Amsterdama, sličnu je akciju napravio u zagrebačkoj Galeriji Nova, gdje je pred malobrojnom publikom čitao "Večernji list".

Novine su u Gotovčevom umjetničkom radu imale važno mjesto, koristio ih je kao materijal za izradu kolaža i skulptura, kao rekvizit i integralni dio akcija ili kao zahvalan medij za distribuciju vlastitih umjetničkih ideja. Na nedavnim izložbama u Ljubljani i Zagrebu pokazani su primjeri njegovih radova izvedenih u "Poletu", "Studentskom listu" i "Startu".

Kustos projekta u Institutu za suvremenu umjetnost je Darko Šimičić, a video-zapis će se prikazivati svakodnevno od 10. do 13. veljače, od 16 do 19 sati. (Hina)