Preskočite na glavni sadržaj

'Sretna kineska Nova godina'

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca, u ponedjeljak, 9. veljače, u 19,30 sati bit će izveden poseban akrobatski, operni i plesno-scenski nastup pod nazivom 'Sretna kineska Nova godina', u izvedbi Akrobatske trupe Dalian iz Kine.
vrijeme: 09.02.2015. 19,30 h
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr/

Akrobatska trupa Dalian iz Kine, osnovana 1951., a s kojim je grad Rijeka pobratimljen, jedna je od najboljih akrobatskih trupa iz Kine koja uživa međunarodni ugled. Njezin je ravnatelj, g. Qi Chunsheng, ugledni umjetnik i potpredsjednik Kineskog akrobatskog udruženja, nacionalne organizacije u Kini koja okuplja akrobatska udruženja na vrhunskoj razini. Trupa je članica Kineskog akrobatskog udruženja, a broji tristo vrhunskih akrobatskih umjetnika koji su svojim brojnim nastupima oduševili u više od 60 zemalja i regija diljem svijeta, osvojivši preko 200 domaćih i međunarodnih nagrada.

Kineska Nova godina ili Blagdan proljeća, najvažniji je i najsvečaniji blagdan u Kini, a simbolizira početak nove godine po kineskom lunarnom kalendaru i dolazak proljeća. Kineska nova godina ne počinje 1. siječnja po gregorijanskom kalendaru kao u većini zapadnih zemalja, već obično pada u siječnju ili veljači, svake godine na drugi dan. Ovogodišnji Blagdan proljeća počinje 18. veljače te će u Hrvatskoj biti obilježen posebnim programom proslave.

Inače, 2015. godina je po kineskom horoskopu godina Koze (ponekad se prevodi kao godina Ovce). Kineski horoskop pripada među najstarije horoskope, a početak toga seže u daleku prošlost. Prema jednoj od legendi, Buda je pred smrt pozvao sve životinje na ispraćaj,  dok druga legenda kaže da ih je pozvao na proslavu Nove godine. Odazvalo se samo tih 12 životinja te su došli po redu. Kako bi nagradio njihov dolazak, Buda je svaku godinu nazvao po jednoj od tih životinja.