predstavljanje

’Hrvatska - svijet koji treba otkriti’


vrijeme: 03.11.2004. - 29.11.2004.
mjesto: Pariz; Barcelona (do 31.1.2005.)

Tijekom studenog hrvatski će se umjetnici, u sklopu manifestacije Dani hrvatske kulture u Parizu, brojnim kulturnim priredbama najrazličitijeg sadržaja predstaviti kulturnoj javnosti francuske prijestolnice; dok će u Barceloni biti otvorena izložba ’Divo Augusto otkriće rimskog hrama u Hrvatskoj’.

Dimitrije Popović


Od 3. do 29. studenog 2004. u Parizu će se odvijati Dani hrvatske kulture pod nazivom ’Hrvatska-svijet koji treba otkriti’.

Prvoga dana otvorit će se izložba naših suvremenih likovnih umjetnika Dubravke Babić, Ivice Šiška, Dalibora Jelavića, Munira Vejzovića, Dimitrija Popovića, Vasilija Jordana i Vladimira Gašparića Gape; dok će nakon otvorenja program obogatiti glazbom Matija Dedić i etno pjevačica i gitaristica Lidija Bajuk.

Sljedećih dana predstavit će se i Trio gitarista iz Dubrovnika koncertom klasičnijeg sadržaja, djelima starijih hrvatskih autora, a održat će se i premijera nagrađivanog dugometražnog filma Arsena Antona Ostojića ’Ta divna splitska noć’.
Od književnih događaja održat će se promocija pjesničke zbirke ’Parabola’ pjesnika i esejiste Dražena Katunarića, koji će održati i prigodno predavanje o suvremenoj hrvatskoj poeziji.

22. studenog otvorit će se izložba dubrovačkog konceptualnog umjetnika Slavena Tolja.; dok će se u večernjim satima Kazalište lutaka iz Rijeke predstaviti izvedbom ’Sve o Jacqulinima’, autora Edija Majorana, a u adaptaciji Magdalene Lupi.

Organizatori manifestacije su Ministarstvo kulture, HTZ Pariz i kulturni centar L’Entrepot u Parizu.

***

U Povijesnom muzeju grada Barcelone od 4. studenog 2004. do 31. siječnja 2005. bit će postavljena izložba o Augustovom hramu u nekadašnjoj koloniji Narona, današnjem mjestu Vid kod Metkovića, pod nazivom ’Divo Augusto otkriće rimskog hrama u Hrvatskoj’.

Izložbene eksponate čini devet mramornih kipova koji su prezentirani u izvornom ambijentu carskog hrama koji je djelomično rekonstruiran. Grafička rekonstrukcija čitavog hrama također je dio prezentiranih eksponata. Posebna atrakcija izložbe je tzv. Oxford-Opuzen Livija, kip carice Livije, čija je glava bila izložena u Ashmolean muzeju u Oxfordu, a tijelo u Opuzenu - spojila su ih nova istraživanja.
Na izložbi će se moći vidjeti i dragocjeni nalazi keramike, stakla i novca koji su pronađeni kad je Narona otkrivena 1995. godine.

Do sada je izložba, izvornog naziva ’Augusteum Narone’ koju je priredio Arheološki muzej u Splitu, bila postavljena u Splitu i Oxfordu, nakon Barcelone putuje u Rim, a u Zagrebu će biti prezentirana u lipnju 2005.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture RH, Povijesni muzej grada Barcelone i nekoliko španjolskih sponzora.