Preskočite na glavni sadržaj

'Lenićeva lista' u Klubu Pulske filmske tvornice

Kultnim dokumentarcem kojim je redatelj Godfrey Reggio 'pokušao razotkriti ljepoticu u zvijeri', 'Koyaanisqatsi' (1982.), počet će u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 29. siječnja, u 19 sati, 'Lenićeva lista' - novi program redatelja i kritičara Elvisa Lenića posvećen dokumentarnom filmu. Ulaz na program je slobodan!
vrijeme: 29.01.2015. 19 h
mjesto: Pula; Klub Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12
url: http://www.facebook.com/pulskafilmskatvornica

Prvi i najpoznatiji dio Qatsi trilogije kojom se sagledavaju različiti aspekti odnosa između ljudi, prirode i tehnologije, a koju još čine “Powaqqatsi” (1987) i „Naqoyqatsi“ (2002), sniman je od 1975. do 1982. godine. Naziv filma u čiju je izradu Reggio uključio dvojicu ključnih suradnika – majstora fotografije Rona Frickea i kompozitora Philipa Glassa – riječ je Hopi indijanaca kojom se označava „život izvan ravnoteže“.

Dokumentarac nema tradicionalnu radnju nego se pretežno sastoji od usporenih snimaka (slow motion) i time-lapse snimaka gradova i prirodnih krajolika diljem SAD-a. Vizualna simfonijska pjesma ne sadržava dijaloge niti narativni glas – ona proistječe iz nizanja i suprotstavljanja slika i glazbe. „Ovi su filmovi bez riječi ne zbog manjka ljubavi spram jezika. To je zbog toga što, s mog gledišta, naš je jezik u stanju golemog poniženja. On više ne opisuje svijet u kojemu živimo“, objasnio je Reggio razlog nedostatka dijaloga. Na jednom drugom mjestu izjavio je kako ovakve filmove radi jer želi istrgnuti tradicionalni dio – radnju, karakterizaciju, priču - i u prvi plan staviti okolinu koja drugdje najčešće služi kao kulisa.
Cilj Qatsi filmova je stvaranje iskustva, dok na gledateljima preostaje iščitavanje značenja. Reggio je također kazao kako u njima nisu obrađene posljedice tehnologije i industrije. Nisu u pitanju one, smatra redatelj, nego činjenica da sve - politika, obrazovanje, državne i financijske strukture, jezik, kultura, vjera - postoji unutar tehnologije. „Mi ne upotrebljavamo tehnologiju, mi ju živimo. Tehnologija je postala sveprisutna poput zraka kojega udišemo.“  

'Lenićeva lista' je filmski program kojega kritičar i redatelj Elvis Lenić posvećuje je dokumentarcima različitih tematika i stilskih pristupa. Namjera je obuhvatiti filmove različitih godišta i kinematografija, kao i rubna ostvarenja koja koketiraju s drugim filmskim rodovima (eksperimentalni, igrani i drugo), rukovodeći se prvenstveno umjetničkim, a ne trendovskim kriterijima.

'Godfrey Reggio: Koyaanisqatsi', dokumentarni, 1982., 86', USA
Producent: Godfrey Reggio
Glazba: Philip Glass
Fotografija: Ron Fricke
Montaža: Alton Walpole, Ron Fricke
Produkcijska kuća: Institute for Regional Education