Preskočite na glavni sadržaj

Cirkuska srijeda #19: Balada triste de trompeta

Prva ovogodišnja Cirkuska srijeda splitskoj publici predstavlja neobični i nagrađivani crnohumorni film španjolskog redatelja Álexa de la Iglesia. Projekcija će se održati u srijedu, 28. siječnja, u 21 sat, u Judinom drvu, a ulaz je besplatan!
vrijeme: 28.01.2015. 21 h
mjesto: Zagreb; klub Judino drvo, Kopilica 24
url: http://www.facebook.com/circusinfocroatia

"Balada triste de trompeta" (The Last Circus, Posljednji cirkus) bizaran je portret života jednog klauna u cirkusu i filmsko ostvarenje koje se na intrigantan način bavi Španjolskom u vrijeme Franca, te funkcionira kao satirična alegorija na španjolsko društvo tog doba.

Politiziranost je vrlo efektno nadograđena čestim nadrealnim situacijama i mnoštvom bizarnosti, što je standardno obilježje de la Iglesijina autorskog rukopisa, baš kao i eksplicitno hipertrofirano nasilje, slikoviti i pomaknuti likovi, brojne groteskne situacije, razbarušena dramaturgija i intenzivna stilska pretjerivanja. U određenom smislu izgleda poput makabričnog kontrapunkta remek-djelu "Panov labirint" meksičkog filmaša Guillerma del Toroa.
 
Film je nominiran za Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, dok je redatelj osvojio Srebrnog lava za najbolju režiju. Godinu dana kasnije film je osvojio i dvije prestižne nacionalne filmske nagrade Goya.