Preskočite na glavni sadržaj

Iz fundusa Moderne galerije: Robert Frangeš - Mihanović (1872. – 1940.)

U povodu 75. obljetnice smrti umjetnika Roberta Frangeša-Mihanovića, Moderna galerija u Zagrebu priređuje studijsku izložbu iz vlastitog fundusa s odabranim 31 djelom ovog velikog hrvatskog kipara i medaljera. Izložba se otvara u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić', u četvrtak, 15. siječnja, u 19 sati.
vrijeme: 15.01.2015. 19,00
mjesto: Zagreb; Studio Moderne galerije Josip Račić, Margaretska 3
url: http://www.moderna-galerija.hr
Moderna galerija u Zagrebu skrbi o više od 80 djela Roberta Frangeša-Mihanovića nastalim u razdoblju od 1891. do 1939. godine, od studenskih ostvarenja do vrijednih dijela hrvatske moderne,  zaključno s djelima koja su nastala pred sam kraj umjetnikova života. birka kiparstva 19., 20. i 21. stoljeća  sadrži 21 umjetnikovo skulptorsko djelo s portretnim poprsjima, pojedinačno izvedenim skulpturama i figuralnim kompozicijama. U Zbirci grafike čuvaju se dvije Frangešove akvarelirane skice.

U Zbirci medalja i plaketa Moderne galerije nalazi se 18 od ukupno 24 Frangešova medaljerska djela. Ukupno 60 djela iz Zbirke izvedena su  u različitim tehnikama, materijalima i dimenzijama, u više inačica i otkova. Robert Frangeš-Mihanović u svojim je djelima sintetizirao impresionističke, secesijske i simboličke likovne izričaje. Po načinu izvedbe i osjećaju za materijal, prvenstveno za broncu, te po slikarskom shvaćanju reljefa, ubraja se u najbolje europske umjetnike svojega vremena.