Preskočite na glavni sadržaj

3. Bijele večeri s Borisom Vincekom: 'Isijavanje' Kinga i Kubricka

Književno-filmske Bijele večeri vraćaju se ovoga četvrtka, 15. siječnja, kada će u Klubu Pulske filmske tvornice s početkom u 19 sati biti prikazan horror klasik 'Isijavanje' (The Shining) legendarnog Stanleya Kubricka iz 1980. godine.
vrijeme: 15.01.2015. 19 h
mjesto: Pula; Klub Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12
url: http://www.facebook.com/pulskafilmskatvornica

Film je snimljen po istoimenom romanu (kod nas prevedenom kao «Vidovitost») tadašnjeg američkog kralja horror književnosti Stephena Kinga objavljenom 1977. godine. Nakon što se u «Carrie» pozabavio telekinezom a u «Salem's lotu» vampirima, u svom trećem romanu «Vidovitost» autor se dotiče još jednog općeg mjesta priča strave – ukletom kućom, ili u ovom slučaju ukletim hotelom.

King radnju smješta u spektakularni Overlook (Vidikovac). Glavni likovi su članovi obitelji Torrence – bračni par Jack i Wendy, i njihov posebni sin Danny koji posjeduje moć «isijavanja». Nakon zatvaranja hotela u zimskoj sezoni oni ostaju jedini gosti i ujedno domari, no jesu li zaista sami?

Kubrickova adaptacija «Isijavanja» nije vjerna predlošku od kojeg posuđuje samo glavne likove i događaje dok je završetak u potpunosti promijenjen. Njega ne zanimaju unutarnja previranja likova u trenutku kada hotel nagriza njihove misli i uništava obiteljske odnose. On analizira klasične filmske obrasce i trikove horrora, kao i histrionsku glumu para Jack Nicholson – Shelly Duval. Također, Kubrick se nadovezuje na mitologiju minotaura u labirintu, a uz to filmskoj publici po prvi put predstavlja tehnologiju steadicama koja je najzaslužnija za profinjenu estetiku filma.

Razlike između romana i filma u ovom su slučaju iznimno zanimljive jer se ne radi samo o sukobu dviju različitih, ali sličnih priča, već i o sukobu svjetonazora dvaju autora. King nije bio zadovoljan Kubrickovom adaptacijom, kao uostalom ni ljubitelji knjige, no prigrlili su ga Kubrickovi fanovi te ga ubrzo proglasili remek-djelom.  

Bijele večeri je program Kluba Pulske filmske tvornice, a vodi ga novinar u kulturi Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča te je strukturiran poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok po završetku projekcije slijedi diskusija s gledateljima. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Osnovne informacije:

Knjiga:

Stephen King «Vidovitost» (Mladost, 1981., 496 str.)

– dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u četiri (4) primjeraka te na engleskom jeziku u jednom (1) primjerku.

Film:

«The Shining» (1980.)

Režija: Stanley Kubrick

Glavne uloge: Jack Nicholson - Jack Torrance; Shelley Duvall - Wendy Torrance;

Danny Lloyd - Danny Torrance; Scatman Crothers - Dick Hallorann