Preskočite na glavni sadržaj

Predstave Teatra &TD u siječnju za 15 kuna

Teatar &TD pripremio je za početak nove godine akcijske cijene ulaznica za desetak predstava - od 13. do 31. siječnja ljubitelji kazališta moći će se za 15 kuna, umjesto debrecinkom na nekom od gradskih štandova, ugrijati umjetničkim izvedbama u tom zagrebačkom 'teatru koji čini razliku'.
vrijeme: 13.01.2015.
mjesto: Zagreb; Teatar &TD, Savska 25
url: http://itd.sczg.hr/

U Teatru &TD najavljuju kako će njihova siječanjska akcija narednih godina u tom kazalištu postati tradicija, a ove godine program otvara "Veliki odlazak" Zdenka Jelčića, monodrama u režiji i izvedbi sjajnog glumca starije generacije Zdenka Jelčića. Nastala prema monodrami "Minetti" austrijskog dramatičara Thomasa Bernharda predstava govori o povratku velikog glumca na kazališne daske nakon trideset godina kako bi odigrao svoju oproštajnu ulogu.

Uslijedit će "Glorija" Saše Božića, koji je kroz elemente akro joge ispričao svoju verziju Marinkovićevog poznatog djela, s Natašom Dangubić u glavnoj ulozi i plejadom mladog hrvatskog glumišta, te "Rasprodaja" u režiji Mirana Kurspahića, svojevrsni podsjetnik na kultne predstave i likove koji su nekad prošli kroz kazalište u Savskoj.

Izvest će se još dvije Kurspahićeve predstave, "Žrtve zemljopisa 2: povratak žrtve", koja šestu godinu na pozornici Teatra &TD prikazuje dobre i loše strane takozvanog domaćeg mentaliteta, te "Potop" koja je u četiri kategorije bila nominirana za ovogodišnje Nagrade hrvatskog glumišta (Iskra Jirsak osvojila je nagradu za najbolju mladu glumicu). Predstavu nose dvije priče, jedna iz 1964. i druga iz 2014., koje prate dvije obitelji u njihovoj specifičnoj borbi sa životnim problemima.

S dvije predstave zastupljen je izvedbeni kolektiv BADco. - premijerno "Crtač" koja se razvila u nizu susreta te grupe s likovnim umjetnikom Sinišom Ilićem, piscem i dramaturgom Goranom Ferčecom i studentima plesa Danske nacionalne škole za kazalište i suvremeni ples te "Manje zlo", koja je u koreografiji Nikoline Pristaš i Zrinke Užbinec, bila inspirirana filmom "Idi i gledaj" Elema Klimova i poemom "Četiri kvarteta" T. S. Eliota.

Na programu su i "Ja koja imam nevinije ruke" Vesne Tominac Matačić, potresna priča o životu velike pjesnikinje Vesne Parun, "Planet 8", glazbeno scensko djelo mlade skladateljice Mirele Ivičević, dobitnice nagrade Čakovca "Josip Štolcer Slavenski" za najbolje glazbeno djelo, te "Čuj, Hamlete, čuj" argentinske redateljice Renate Carole Gatice, u kojoj se obrađuje ponekad vrlo složen odnos roditelja i djece te propituje pitanje slobode identiteta i njegovo oblikovanje kroz naslijeđena očekivanja.

Ključnim životnim pitanjima bavit će se i posljednje dvije predstave u ciklusu akcije Teatra &TD. To su "Malo je dovoljno", glazbeno-scensko djelo Aleksandra Stojkovića, frontmena beogradske grupe Goribor te glazbenika Alena i Nenada Sinkauza, emotivna i ogoljena priča o životu, strahovima, unutarnjim nemirima, samoći u ovisnosti i ovisnosti u samoći te "Ko rukom odneseno", kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića o međuljudskim ljubavnim i prijateljskim odnosima, prošlosezonski hit kojega su kritičari i publika prozvali 'remek-djelom u malom'. (Hina)