Preskočite na glavni sadržaj

Suzana Marjanić dobitnica godišnje nagrade AICA

Dobitnica Godišnje nagrade Hrvatske sekcije AICA - Međunarodnog udruženja likovnih kritičara za 2013. godinu je Suzana Marjanić, o nagradi je odlučeno na godišnjoj skupštini održanoj u petak u zagrebačkom KIC-u, a uključuje objavu knjige što je obaveza koju preuzima Hrvatska sekcija AICA.
vrijeme: 19.12.2014.
url: http://aicainternational.org/en/aica-croatia/

Hrvatska sekcija AICA nevladina je organizacija u sastavu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara – AICA Asssociation internationale des critiques d'art, sa sjedištem u Parizu, a puni naziv je Hrvatska sekcija međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA, a skraćeni Hrvatska sekcija AICA, stoji u priopćenju.

Članstvo u Udruzi čine profesionalni i povremeni likovni kritičari, što uključuje povijest umjetnosti, suvremenu umjetnost i arhitekturu i dizajn, najugledniji kustosi hrvatskih muzeja i galerija te sveučilišni profesori i povjesničari umjetnosti.

U obrazloženju nagrade ističe se da je kritičarski i znanstveni rad Suzane Marjanić već duže vrijeme u centru interesa stručne i šire javnosti, a razlog tome je njezino višegodišnje bavljene temom performansa u vizualnim i izvedbenim umjetnostima u Hrvatskoj.

Suzana Marjanić (Sisak, 1969.g.) znanstvena je savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, interes njezinog znanstvenog rada usmjeren je na mitske teme u usmenoj književnosti, kulturnu animalistiku i antropologiju izvedbe. U nastavnom radu Suzane Marjanić interes za performans zauzima istaknuto mjesto.

Autorica je knjiga Glasovi "Davnih dana": transgresije svjetova u Krležinim zapisima 1914–1921/22, Naklada MD, Zagreb 2005. i Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas, u zajedničkom izdanju Udruge Bijeli val, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Školske knjige, Zagreb 2014.

Knjiga Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas predstavlja prvo sveobuhvatno djelo koje se bavi performansom u Hrvatskoj u dugom vremenskom razdoblju od 1920-ih godina do 2010. godine. Rad na tom projektu sveobuhvatnog istraživanja i kritičke i znanstvene obrade Suzana Marjanić je započela je 1999. godine. Od 2001. godine tekstove o performansima, kritike i razgovore s umjetnicima objavljuje u dvotjedniku Zarez.

Njezin predani rad zaslužuje našu punu pažnju i podršku, stoga joj je dodijeljena Godišnju nagradu HS AICA kao priznanje za njezin kritičarski rad i izniman doprinos našoj kulturi, stoji uz ostalo u priopćenju. (Hina)