Preskočite na glavni sadržaj

Kaja Farszky i Marco Grazini dobitnici Nagrade Ivo Vuljević 2014.

U ponedjeljak, 29. prosinca, u 18 sati, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog održat će se dodjela Nagrade Hrvatske glazbene mladeži 'Ivo Vuljević' mladim glazbenicima za najistaknutije glazbeno ostvarenje u 2014. godini. Dobitnici nagrade su udaraljkašica Kaja Farszky i violinist Marco Grazini.
vrijeme: 29.12.2014. 18 h
mjesto: Zagreb; Mala dvorana Vatroslava Lisinskog
url: http://www.hgm.hr

Ivo Vuljević 2014.    

Posljednjih dvadeset osam godina Hrvatska glazbena mladež dodjeljuje nagradu „Ivo Vuljević“ najistaknutijim mladim glazbenicima u protekloj godini i time usmjerava pažnju javnosti na njihov talent, trud, sposobosti i glazbeničke osobnosti koje su doprinijele tome da ih struka i publika izdvoji i nagradi.

Ove je godine ocjenivački sud u sastavu Tonči Bilić, Naima Balić, Anđelko Krpan, Berislav Šipuš i Petra Pavić, na temelju mnogih pristiglih prijedloga, donio odluku da za posebna dostignuća u 2014. godini nagradi dvoje mladih izuzetnih glazbenika – udaraljkašicu Kaju Farszky  i violinista Marca Grazianija.

Biti umjetnikom znači uza sve biti i odgovoran – odgovoran prema svojem pozivu koji uključuje objektivnost i širinu poimanja grane umjetnosti kojom se umjetnik bavi. Biti umjetnikom znači i biti iskren u svojem djelovanju jer je to jedini put do okoline prema kojoj umjetnik želi djelovati i prema kojoj i ima spomenutu odgovornost.

Oboje odabranih mladih glazbenika ističu se prvenstveno u ovim okvirima i zbog toga jer su već osvješteni u tom pogledu uspjeva im stvarati impresivnu biografiju i nizati uspjehe koji su između ostaloga doveli i do nagrade „Ivo Vuljević“.

Violinista Marca Grazianija, kojeg publika već prepoznaje po briljantnim muzikalnim izvedbama s čvrstim osobnim pečatom, predložio je VI. odsjek Muzičke akademije u Zagrebu, na kojem glazbenik gradi i svoj pedagoški rad, izdvojivši u svom prijedlogu upravo koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a na kojem je Graziani odsvirao 2. violinski koncert Božidara Kunca (prva izvedba nakon praizvedbe sredinom stoljeća i snimanje za fonoteku HRT-a) te Poemu Ernsta Chaussona.

Udaraljkašicu Kaju Farszky predložio je Muzički salon Kulutre promjene Studenstkog centra u Zagrebu, izdvojivši u svom prijedlogu autorski projekt Kaje Farszky Zvučna gesta ostvaren s Nenadom Kovačićem te koncert improvizirane glazbe koji je ova mlada umjetnica održala s velikanima svjetske suvremene glazbene scene – nizozemskim ansamblom Slagwerk Deen Haag na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu Izlog suvremenog zvuka. Kaju Farszky predložila je i Glazbena škola Karlovac izdvojivši nagradu Hrvatskog društva skladatelja na ovogodišnjoj 47. glazbenoj tribini „Darko Lukić“ (za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora).

U biografijama Kaje Farszky i Marca Grazianija vidljivi su mnogobrojni nastupi i priznanja, a kroz sve činjenice uočljiv je njihov stav i osobni, autorski doprinos izvedbama i projektima kojim jasno pokazuju da svoj poziv žive i u najmanjem segmentu posla. Rezultat toga je i ova nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ za najistaknutija ostvarenja u 2014. godini, ali i za beskompromisni cjeloviti umjetnički rad koji je do tih ostvarenja i doveo.