novo izdanje

Europska publika: 2020 i daljeKonferencija na temu 'Europska publika: 2020 i dalje' održana je 16. i 17. listopada, u Bruxellesu, u organizaciji Europske komisije. Zaključci Konferencije, koja je okupila 800 stručnjaka u raspravu o smislenijem uključivanju današnje i sutrašnje publike, dostupni su online.

Konferencija je predstavila primjere projekata koji su se vrlo ozbiljno bavili pitanjima publike, ponekad od vrlo rane faze kreativnog procesa. Razina sudjelovanja i rasprave jasno pokazuje ono što neki smatraju kulturnom revolucijom: publika je gladna angažmana, zajedničkog iskustva, osjećaja zajednice.

Stoga, postoji potreba da se potakne razmjena praksi na ovom području, da se podrže kulturne organizacije kako bi brže usvojile znanje od svojih kolega te se prilagodile izazovima i prilikama u 21. stoljeću. Razvoj publike jedan je od prioriteta budućeg programa kulturnog i kreativnog sektora u EU-u, Kreativna Europa, koji će zamijeniti postojeći program Kultura.

Konferencija je predstavila 23 europska projekta iz različitih sektora: izvedbene umjetnosti (ples, opera, kazalište), vizualne umjetnosti, film, književnost, multimedija, kulturna baština i interdisciplinarni projekti. Primjeri su uključivali radove koji su izvedeni u tradicionalnijem i formalnom okruženju, kao što su muzeji, kazališta, kina i festivali, kao i projekte u nekonvencionalnom okruženju kao što su obiteljske kuće, škole, uredi i neka drugo vrlo neobična javna mjesta kao farme ili trolejbusi.

Konferenciju je otvorila rasprava o tome što je zapravo razvoj publike i zašto bi se njime trebalo baviti kao središnjim dijelom bilo koje organizacije i planiranja događanja. Nadalje, istraživalo se kako se može osnažiti utjecaj publike kroz uključivanje u kreiranje programa, dijeljenje iskustva kroz dijalog ili aktivno uključivanje u proces, kako se publika može proširiti i učiniti raznolikijom, te o izazovima za institucije u kulturi u smislu upravljanja publikom i njenim očekivanjima.

Nije bilo jednostavno sažeti bogatstvo prezentacija i rasprava koje su uslijedile tijekom Konferencije. Cilj objavljivanja njenih zaključaka jest sačuvati neke od glavnih elemenata, iako oni nemaju formalni status.

European Audiences: 2020 and beyond - PDF

(I.P., 22.02.2013)