Preskočite na glavni sadržaj

25 godina Montažstroja

Montažstroj slavi 25. rođendan! Počevši od 18. prosinca, u petodnevnom obilježavanju kontinuiranog rada '5 dana za 25 godina', taj umjetnički kolektiv privremeno će useliti u prostor Kulturno-informativnog centra (KIC), čime podsjeća da četvrt stoljeća od osnutka još nema svoj prostor.
vrijeme: 18.12.2014.
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5
url: http://www.montazstroj.hr

U zadnje tri godine Montažstroj je registriran kao udruga, pa smo pokrenuli proceduru za dobivanje gradskog prostora, no samo se vrtimo u krug i već 25 godina svaki nam je novi projekt kao prvi, rekao je Borut Šeparović, pod čijim umjetničkim vodstvom skupina djeluje od osnutka 1989.

Ne tražimo besplatni, već povlašteni najam kao nekomercijalna djelatnost, samo nas zanima prostor u kojemu možemo imati uvjete za rad i koji bi bio mjesto susreta, s obzirom da često radimo s velikim brojem ljudi, istaknuo je na konferenciji za novinare.

Osim besplatnih programa, koji neće biti retrospektivni pogled u prošlost, već najava budućih projekata, Montažstroj će u KIC-u imati privremeni ured, u kojem će obavljati svoje svakodnevne poslove, izložiti dokumentaciju o pokušajima da dobiju prostor i obavljati razgovore s kandidatima prijavljenima na njihov natječaj za radno mjesto producenta.

"Nismo htjeli pokazivati fotografije iz prošlosti, bilo nam je bitnije pokazati čime se želimo baviti u budućnosti. Ako u 25 godina ne odustanete onda vas više obavezuje što ćete dalje, nego što ste bili prije, jer u mediju kazalištu sve je trenutno i brzo nestane", napomenuo je.

Montažstroj se od samih početaka profilirao kao angažirana umjetnička skupina koja kroz predstave, performanse, glazbu i akcije komentira društvene pojave, no Šeparović kaže da je utjecaj umjetnosti na promjene čak i kada se otvara prema društvenom angažmanu relativno mali, no važniji je rad u kontinuitetu i različitim medijima.

"Suvremena umjetnost je zapravo užasno bezopasna, ne znači da ne može ništa napraviti, ali u odnosu na ozbiljnije i stvarnije probleme, super smo bezopasni, pripitomljeni i zgodni za gledanje kao životinje u zoološkom vrtu", ustvrdio je.

U suradnji s Dokukinom KIC od 18. do 21. prosinca premijerno će se prikazivati dokumentarni film "Potrošeni", u kojemu pedesetak osoba starijh od 55 godina u točno onoliko sekundi koliko imaju godina govore o najvažnijoj minuti iz svoga života.

Najavit će i dva nova projekta - 19. prosinca kazališni projekt "Crna knjiga", koji će se ostvariti iduće godine, a temelji se na zbirci više od stotinu svjedočanstava Udruge Franak o životima razorenima nakon uzimanja kredita u švicarskom franku, a za koji će se angažirati profesionalni glumci, te dan kasnije "Nedovršeni projekt", u okviru kojega će arhitektica Dafne Berc predstaviti istraživanje o nedovršenom kompleksu Sveučilišne bolnice u Zagrebu, višedesetljetnom simbolu propadanja sustava hrvatskog javnog zdravstva.

Na sam rođendan, 22. prosinca, na datum kada je Montažstroj u vrijeme velikih političkih promjena prije 25 godina bez poziva u MSU izveo prvu umjetničku akciju i proglasio "teatralizaciju nogometne kulture", održat će se tribina "A gdje je revolucija, stoko?", koja će skrenuti pozornost na društveno-politički kontekst i mogućnost njegove sveobuhvatne društvene promjene. Na tribini će govoriti Dean Duda, Ivan Ergić, Marina Ivandić i Tomislav Klauški.

U sklopu rođendanske obljetnice svojim suradnicima, kojih je dosad bilo oko 350, Montažstroj će kao zahvalu dodijeliti orden u obliku logotipa Montažstroja, ćiriličnog slova Ž, a priprema i besplatnu aplikaciju za pametne telefone. Proslavu je prije nekoliko dana najavila premijera video-spota "Komunizam", dio multimedijalnog projekta "A gdje je revolucija, stoko?". (Hina)