Preskočite na glavni sadržaj

Premijera drame Dejana Dukovskog u Osijeku

Premijera predstave 'Mater mu jebem, tko je prvi počeo' održat će se u petak, 12. prosinca, u osječkom Studentskom centru, s početkom u 20 sati, dok će se repriza održati u subotu, 13. prosinca, u isto vrijeme. Kultna predstava makedonskog dramskog autora Dejana Dukovskog realizira se u koprodukciji Umjetničke akademije u Osijeku i Makedonskog kulturnog društva 'Braća Miladinovci'. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 12.12.2014. 20 h
mjesto: Osijek; Studentski centar (drugi kat - kongresna dvorana), Istarska 5
url: http://www.uaos.unios.hr/

MKD „Braća Miladinovci“ upravo ove godine slave 20. obljetnicu svoga osnutka, te tom prilikom organiziraju brojna kulturna događanja. Također, važno je za napomenuti da je ova predstava diplomski rad dvaju studenata glume pod redateljskom palicom Angelča Ilievskog i mentorstvom izv. prof. Roberta Raponje.

Dramski tekst obrađuje vječnu temu istine o ljudskome rodu, o nadi u čovječanstvo, ljubav i ljepotu koja spašava svijet. Riječima redatelja, ''predstava prenosi krik jedne generacije, krik bijesa i gnjeva. Preko kompleksno izgrađenog svijeta, punog dinamike, ironije, cinizma, simbolike, metafore i znakova, preko duboko izrađenih likova i odnosa, magije i iluzije, atmosfere i glazbe, jednostavnosti i minimalizma predstava dostiže visoku estetiku.'' Naime, ova predstava već se cijelo jedno desetljeće kontinuirano prikazuje u Makedoniji, a sada i Osječani imaju priliku zaviriti u opus Dejana Dukovskog, jer je ovaj tekst, napisan još 1996. godine, po prvi puta preveden na hrvatski jezik.