Preskočite na glavni sadržaj

ANA Elizabet: Objekti 2003. - 2014.

U ponedjeljak, 8. prosinca, u Galeriji umjetnina Split, otvorena je izložba ANE Elizabet 'Objekti 2003. - 2014.' koja se može razgledati do 4. siječnja 2015. Na otvorenju je predstavljena i knjiga 'ANA Elizabet - Realizirani i nerealizirani radovi u javnom prostoru (1997.-2014.)'.
vrijeme: 08.12.2014.
mjesto: Reims, France
url: http://www.nsk.hr/
Na svojoj prvoj splitskoj izložbi Ana Elizabet predstavlja se izborom radova nastalih od 2003. do  2014. godine, kojima zorno predočuje kurentnu kiparsku paradigmu zasnovanu na nomadizmu medija i materijala, metodi aproprijacije i prožimanja estetske sfere obrascima tipičnim za vizualnu komunikaciju razvijenog potrošačkog društva. Iako je rezultat njenog rada savršeno oblikovan i izveden  trodimenzionalni objekt (čak i kad je osnovni medija fotografija), sama suština umjetničkog djela ne iscrpljuje se u objektu, već se formira interakcijom unutar para ili serije skulptura, odnosno, njihovom komunikacijom s okruženjem, a nadasve društvenim kontekstom njihovog nastanka.


Čak i naizgled isključivo estetski objekti njene posljednje serije, provociraju razmišljanje o pozadinskom narativu. Ove besprijekorne bijele skulpture, izvedene u kartonu oblikovanom tako da se suprotno njegovoj namjeni materijala za izradu zaštitnog kontejnera robe za masovnu potrošnju, spontano izvije u elastične organske forme, mogu se u kontekstu dosadašnje umjetničine prakse dosljedno protumačiti kao metafora, odnosno uvjerenje da je sloboda od ili barem unutar potrošačkog društva ipak moguća.  Ista poruka izravnija je u ranijim objektima: oblacima oslobođenima za osobnu misao iz dvodimenzionalnog prostora medija stripa, fotografijama slobode nebeskog beskraja izvedenima na svjetlosnim kutijama izvorno osmišljenima za oglašavanje ili riječima osobnog osvješćivanja ispisanim neonom i fontom reklama. Branko Franceschi, kustos izložbe

ANA Elizabet (1969.) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču 1998. godine. Izlaže od 1998. godine na 20 samostalnih izložbi u galerijskim i javnim prostorima, te više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Nagrađena je Nagradom Fondacije Theodor Körner (1998.) i Meisterschulpreis (1988.)  Živi i radi u Zagrebu.