Preskočite na glavni sadržaj

Gavelline večeri od ove godine s novom koncepcijom

Gavelline večeri od ove godine s novom koncepcijom
Festival najboljih hrvatskih kazališnih ostvarenja Gavelline večeri od ove godine mijenja koncepciju i postaje regionalni festival, a njegovo 29. izdanje donosi od 13. do 23. prosinca pet ponajboljih hrvatskih i tri nagrađivana inozemna kazališna ostvarenja koja će se natjecati za ukupno pet nagrada.
vrijeme: 13.12.2014.
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr/

Kako je istaknuo ravnatelj Gavelle Boris Svrtan na konferenciji za novinare u petak u Gavelli, unatoč mijenjanju smjera, festival i dalje ostaje pregled najkvalitetnijih ostvarenja hrvatskog kazališta u protekloj sezoni, samo sada brojem smanjenih na pet naslova po odabiru izbornika - ove godine to je teatrologinja Nataša Govedić - te proširenih na tri kazališne uspješnice iz regije.

"To je izraz želje uprave da se festival proširi i internacionalizira, da se naše predstave na neki način 'odmjere' s onima iz susjednih zemalja", pojasnio je Svrtan.

Tri se inozemne predstave "samoselektiraju", jer na festival automatski bivaju pozvane pobjedničke predstave festivala Borštnikovo srečanje (Maribor, Slovenija), Sterijino pozorje (Novi Sad, Srbija) i Festivala bosanskohercegovačkih pozorišta/kazališta u Brčkom (BiH).

Upravo je iz tog razloga pomaknut i termin održavanja Gavellinih večeri s listopada na prosinac, kako bi se obuhvatile pobjedničke predstave s tih festivala, napomenuo je Svrtan.

Od ove se godine povećava i broj nagrada, kojih će se tako odsad dodjeljivati pet: za najbolju predstavu festivala, najbolju predstavu u produkciji kazališta iz RH, najbolju režiju, te najbolju žensku i najbolju mušku ulogu.

Govedić je istaknula da se njezina selekcija bavi gledateljima koji od kazališta očekuju neki oblik "privremenog ili trajnog prijateljstva", slijedeći geslo Branka Gavelle da se kazalište temelji na odnosu glumca i publike. "Smatram da Gavella ne smije ostati samo prazno slovo u imenu festivala, da mu dugujemo drugačiju vrstu pozornosti. Ovo je selekcija koja misli da se kazalište temelji na odnosu, koji može biti vrlo oplemenjujuć i dubok za sve sudionike, selekcija koja nije išla na spektakl i zabavu, evergrine ili logiku toga da moramo predstaviti nešto što je u nekom užem smislu uspješnica kod publike", kazala je.

Festival otvara u subotu, 13. prosinca nagrađivana koprodukcija GDK Gavelle i HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka "Amerika" redatelja Janusza Kice, "studija ljudskog sloma" po motivima prvog, nedovršenog romana Franza Kafke. Predstava je osvojila tri Nagrade hrvatskog glumišta, među kojima za najbolje redateljsko ostvarenje.

Deset festivalskih dana obuhvatit će još u srijedu, 17. prosinca predstavu "Logično mjesto za susret" redateljice Morane Novosel, "istraživanje teme divljine" u produkciji Teatra &TD i Umjetničke organizacije Mašina.

Teatar Exit izvest će u četvrtak, 18. prosinca predstavu "Ispočetka" u režiji i po dramskom tekstu Mislava Brečića, "potragu za autorskim mogućnostima iscrtavanja kruga oko vlastitih gubitaka", a dan kasnije na pozornici Gavelle gostovat će produkcija Teatra &TD "Ko rukom odneseno" redatelja Bobe Jelčića, "tekst posvećen istraživanju bolnih dimenzija otuđenja u ljubavnim vezama".

Program Gavellinih večeri predstavlja i nagrađenu predstavu Borštnikovog srečanja, "Svadbu" redatelja Jerneja Lorenzija u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, Slovenija. U programu je i najbolja predstava Festivala bosanskohercegovačkih pozorišta/kazališta u Brčkom, "Mali mi je ovaj grob" Biljane Srbljanović u režiji Dine Mustafića i u koprodukciji Hartefakt fonda, BITEF teatra, MESS-a, Kamernog teatra 55, Kazališta Ulysses i Testament filmsa.

Još jedna predstava Dine Mustafića, "Kako smo preživjele", koja "istražuje ženski otpor" po motivima Slavenke Drakulić, izvest će se u nedjelju, 21. prosinca. Predstava je produkcija Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), gdje će i igrati, kao jedina predstava festivala koja se neće prikazati na pozornici Gavelle.

Posljednja predstava Gavellinih večeri bit će pobjednička predstava 59. Sterijinog pozorja 2014. "Neoplanta" Novosadskog pozorišta, redatelja Andrasa Urbana, u programu u ponedjeljak 22. prosinca.

Po prvi put, ususret Gavellinim večerima i kao uvod u njih, od 10. do 12. prosinca bit će prikazan izbor ponajboljih studentskih produkcija iz prošle sezone. Predstavit će se Akademija dramske umjetnosti Zagreb s predstavama "Tihi obrt" (klasa Bobe Jelčića) i "Tartuffe" (Klasa Krešimira Dolenčića), te Poslijediplomski sveučilišni studij "Gluma, mediji, kultura", Rijeka s predstavom "Sluškinje" (klasa Rade Šerbedžije).

Govedić je napomenula da je od ove godine uvedena i nova "dramaturgija gledanja predstava", pa će se tako 13. i 23. prosinca održati dva okrugla stola gdje će različiti kazališni umjetnici govoriti o svojem doživljaju predstava, komentirati rad jedni drugih i sve to zajedno sa zainteresiranom javnošću.

Članovi prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih Gavellinih večeri su teatrologinja Mira Muhoberac, dramski glumac Goran Grgić, te istaknuti slovenski redatelj Samo Strelec.

Pobjednici će biti proglašeni u utorak, 23. prosinca, a festival tradicionalno zatvara gostovanje predstave izvan konkurencije. Ove godine to je "Misterij Buffo" Vladimira Vladimiroviča Majakovskog u režiji Aleksandra Popovskog i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana. (Hina)