predstavljanje

Predstavljanje knjige Slavka Jendrička u HDP- u


vrijeme: 06.02.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Hrvatsko društvo pisaca, Basaričekova 24

U srijedu, 6. veljače, u 19 sati, u prostorima Hrvatskog društva pisaca, održava se predstavljanje knjige Slavka Jendrička 'Kronika snobdije. Odabrana poezija 2001-2011'. O knjizi će govoriti Darija Žilić, Miroslav Mićanović i Slavko Jendričko, a razgovor moderira urednica Jadranka Pintarić.

Svezak Kronika snobdije sadrži odabir iz jednog desetljeća pjesnikova stvaralaštva. No, pjesme nisu poredane kronološki, nego problemski, uvjetno rečeno tematski. Pjesme su dobile novu dramaturgiju u pet cjelina. Time što nismo ustuknuli pred terorom običaja/kronologije nismo terorizirali pjesnika kakav doista jest. Takav koncept nije iskustveno verificiran, ali s naše strane jest smislen. I oslobađajući.

Za posljednje desetljeće Jendričkova pjesnikovanja kronologija nije važna u razumijevanju, prihvaćanju, pronicanju njegova pjesničkog korpusa. U svih šest zbirki, iz kojih je načinjen odabir, pjesnik posjeduje jednaku snagu izričaja, varira zapitanost nad istim pitanjima, očituje dojmljivu osviještenost u pogledu svoga poziva. Snažna svijest o stihu kao nositelju vlastita etosa i stvaralačkog erosa, obuzdava bujicu misli, slijedi drugi glas (druga strana zbiljnosti, kako je naziva Paz, 'Drugi glas nije glas s druge strane groba: to je glas čovjeka koji spava na dnu svakog čovjeka.'), britkom lucidnošću privatno pretvara u javno. Izbor i pogovor Jadranka Pintarić

(M.K., 05.02.2013)