Preskočite na glavni sadržaj

Studio za animaciju: priručnik za djecu o snimanju animiranog filma

Uz procvat domaće animacije i uspjehe na festivalima, proteklih godina u Hrvatskoj je sve aktivnije podučavanje djece u izradi animiranog filma putem školskih i amaterskih družina, a nove tehnologije omogućuju svakome da se okuša u snimanju filma - same osnove o umjetnosti animiranog filma i izradi takvo djela donosi didaktički priručnik 'Studio za animaciju', koji je objavila Školska knjiga.
vrijeme: 27.11.2014.
url: http://www.skolskaknjiga.hr/

'Studio za animaciju' osvojio je ove godine međunarodnu nagradu Toy Award u kategoriji školske djece, koja se dodjeljuje za najbolje inovacije i trendove vezane uz dječje igračke što ispunjavaju kriterije originalnosti, zabavnosti, sigurnosti i kvalitete. Autorica 'Studija za animaciju' je Helen Piercy, animacijska redateljica koja u tom interaktivnom priručniku sažima svoja iskustva s brojnih radionica animiranog filma za djecu koje je vodila.

Riječ je o kreativnom pomagalu za snimanje animiranog filma na mobitelu, digitalnoj kameri ili digitalnom fotoaparatu. Ta knjiga - igračka sadrži sve ono što je djeci potrebno za snimanje animiranog filma, priručnik za redatelje, interaktivni preklopni mini filmski set i rasklopnu scenografiju koja omogućuje snimanje scena na otvorenom i u zatvorenom prostoru te listove knjige snimanja sa zapletima, scenama i sekvencama koje treba dovršiti.

Uz jednostavne upute, savjete i trikove stručnjaka, otkriva se kako animirati predmete i udahnuti im život, objašnjava što je stop-animacija i vodi čitatelja kroz svaku fazu nastanka filma, od ideje do prikazivanja. Priručnik donosi i kratki pregled povijesti animacije te predstavlja jednostavne igračke thaumatrop i zoetrop, koje su prikazivale slike u pokretu i smatraju se pretečom filma. U komplet su uvrštene jednostavne upute i rekviziti, uz pomoć kojih djeca mogu napraviti vlastite animacijske igračke.

Osim na tehnički dijelu procesa stvaranja animiranog djela pozornost se daje kreativnom - djeca će moći naučiti kako stvoriti karakter likova, kako uvjerljivo ispričati priču, postaviti scenu i fokusirati pažnju gledatelja na prava mjesta. Dobit će i upute kako stvoriti likove od različitih materijala, papira, kartona, fotografija, tkanine, kako animirati modele od gline, podijeliti uloge prijateljima, a po završetku snimanja slijedi poduka iz montaže, projekcija filma i uploadanje na Internet. (Hina)