Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarac o Marku Brecelju u Dokukinu KIC

Priča o životu i karijeri slovenskog slobodnog umjetnika Marka Brecelja dobila je zasluženih pet minuta na velikome platnu u filmu Janeza Burgera – 'Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj?' koji se ovoga tjedna prikazuje u Dokukinu KIC (četvrtak 21h, subota 19h, nedjelja 21h).
vrijeme: 27.11.2014.
mjesto: Utah, USA
url: http://www.sundance.org/festival/

Marko Brecelj svoju je regionalnu popularnost stekao 70-ih i 80- ih godina svirajući u legendarnom bendu Buldožer. Duhoviti tekstovi praćeni divljim rock ritmom obilježili su eru Novog vala dok je album „Pljuni istini u oči“ Brecelju donio titulu jednog od prominentnih vokala jugoslavenske rock scene. Nakon glazbene karijere, Marko se posvetio društvenom aktivizmu te kao „meki terorist“ svojim performansima dokazuje kako mu ni danas, u 63. godini, ne manjka žara i energije. Film Janeza Burgera „Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj“ ovog slovenskog umjetnika opisuje kao pjesnika života, underground genijalca te borca za zdrav razum. Redatelj je arhivskim snimkama najvažnijih trenutaka Breceljove karijere te osvrtima njegovih uglednih štovatelja ocrtao i društveno – povijesni karakter njegova rada.

Na Festivalu slovenskog filma 2013., film je nagrađen Vesnom za najbolji dokumentarni film i najbolju montažu, a prilika da ga pogledate pruža vam se ovaj tjedan u Dokukinu KIC od četvrtka 27.11. do nedjelje 30.11.